Желева: Много важно би било всеки политик да е умен и красив

Желева: Много важно би било всеки политик да е умен и красив
"За мен много важно би било всеки политик да е умен и красив", заяви външният министър Румяна Желева, която наскоро обрисува такъв "профил" за човека, който да я замени на поста, след като тя стане еврокомисар. Обяснявайки какво има предвид, Желева се позова на немския социолог Макс Вебер и книгата му "Политиката като призвание".

"Защото наистина политиката не може да бъде професия, ние често пъти се оплаквахме през годините на прехода, че нямаме професионални политици. Ние нямаме посветени политици. Политиката е призвание... Трябва да нямаш никакви други зависимости, за да можеш да му се отдадеш", поясни министърът в понеделник пред БНТ.

Очаква се германецът Йохен Рихтер да оглави кабинета на българския еврокомисар Желева

Очаква се германецът Йохен Рихтер да стане началник на кабинета българския еврокомисар Румяна Желева, съобщи международната консултантска компания "Хил енд Ноултън", която има представителство и в Брюксел.

Досега Рихтер бе заместник-началник на кабинета на румънския комисар Леонард Орбан, който отговаря за мултилингвизма в ЕС. Преди това е работил в Секретариата по помирителната дейност и вземането на съвместни решения (със Съвета на ЕС) към Европейския парламент, информира  "Хил енд Ноултън" в публикацията за хората, които се очаква да оглавят кабинетите на новите комисари.

По-късно тя доразви образа на бъдещия си наследник. Нуждаем се от силни послания, дадени от силни хора в ЕС, каза Желева по време на лекцията си на тема "България и общият европейски път" пред студенти от УНСС.

Той трябва да е познат, трябва да се ползва с доверието на европейците, които да го познават и приемат, добави още няколко щрихи Желева.

Тя иска да направи всичко по силите си нейният наследник да намери "двора подреден, ливадата окосена, къщата подредена, хората спокойни".

Министърът каза, че се готви за изслушванията на кандидат-комисарите в Европарламента през януари.

По повод бъдещата ѝ длъжност като еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Желева каза, че е рано да се конкретизират приоритети. Портфейлът е сложно съчетание от три компонента, добави тя.

По повод коментари на опонентите ѝ отляво, че избирането ѝ за зам.-председател на Европейската народна партия (ЕНП) е грешка в контекста на кандидатурата за еврокомисар, Румяна Желева повтори пред БНТ, че това е голяма чест и лично за нея, и за ГЕРБ.

Министърът отбеляза, че ЕНП е учредена през 1920 -те години "и предшества в някакъв смисъл появата на ЕС и е в най-голяма степен силата и мотивацията, енергията, която води до учредяването на ЕС. Така че аз съм изключително доволна, че България чрез това вицепрезидентско място наистина излиза на голямата европейска сцена на политиката".

Според нея въпросът е "лишен от логика", а освен това кандидат-комисарите на Италия и Франция също са "вицепрезиденти".

По повод тиражираните в пресата твърдения, че като член на Съвета на директорите на “Езтур” АД-Правец, който стопанисва партийната резиденция на Тодор Живков в родния му град и където се вихрят скандали с участието на Мирчо Циганина, който бе спряган за източване на държавния резерв, Желева каза, че не познава такова лице.

В някои медии излезе информация, че Желева е свързана с подземния свят по линия на съпруга ѝ, който е работил в “Мултигруп”, а сега е шеф на банка ЦКБ – клон Бургас.

На 26 години Желева е била назначена за член на УС на Национален инвестиционен фонд – НИФ “Труд” АД, който управлява огромни активи от масовата приватизация. Там Желева работи заедно със зам.-председателя на КНСБ Юри Жак Аройо, който е син на съветник на Тодор Живков и който участва в управата на свързаната със СИК Първа източна международна банка.

Външният министър заяви, че от 2007 г. участва в кампании на ГЕРБ, биографията ѝ е публична и няма от какво да се притеснява. За БСП тя каза, че би трябвало да са си взели поука, че черният PR и компромати срещу политическия противник водят само до провал.

В отговор на въпрос запознато ли е МВнР с молбата на САЩ България да приеме един табилан от базата Гуантанамо, Желева каза: "Вижте, първо, не е запознато Външно министерство, че ще приемаме талибан и мисля, че никой не е запознат, защото няма такова искане. Освен това това решение може да вземе българската държава и българското правителство след консултации с парламентарно представените сили, които, както вече премиерът Борисов обяви, текат и това е важно".

Запитана има ли все пак такова искане, министърът уточни, че"има план на президента Обама за закриване на този затвор и САЩ са се обърнали към всички свои стратегически партньори, в това число и към България."

Във връзка с тиражираната от някои вестници информация, че НАТО ще разположи край Шабла ракети "Пейтриът", Желева запита "как може да се пишат такива неща, когато самата стратегия, противоракетната отбранителна стратегия, все още е в дискусия сред партньорите."

Тя отбеляза, че разговорът е на "суров етап", но за България не би било проблем да приеме, защото "за нас е важно да участваме в дискусията за изготвянето на тази стратегия и тя е наистина много важна за всички европейски държави, не просто и само за нас".

В отговор на друг въпрос Желева каза, че решението Константин Димитров от ДСБ да бъде назначен за заместник-министър е лично нейно и тя не е разговаряла за това с лидера на ДСБ Иван Костов.

Тя гарантира, че назначението е "абсолютно експертно" и че откакто е заела поста външен министър "провежда срещи с всички експерти, с всички добри специалисти във външната политика" и Константин Димитров е един от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България