Желева разговаря с Обама и Клинтън, Цветанов посети ФБР

Желева разговаря с Обама и Клинтън, Цветанов посети ФБР
По време на първото си посещение в САЩ като представители на новото правителство, двама български министри обявиха, че са получили висока оценка и подкрепа за кабинета. Външният министър Румяна Желева се е срещнала с президента Барак Обама и държавния секретар на САЩ Хилaри Клинтън, а вътрешният министър Цветан Цветанов проведе разговори във ФБР.

Срещата между Румяна Желева и Обама се е състояла в музея "Метрополитан” в Ню Йорк в рамките на официалния прием, даван от него по случай 64-тата сесия на Общото събрание на ООН. По време на разходката Желева успяла да го запознае накратко с основните приоритети на новото българско правителство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Той пък благодарил на България за активното участие в силите на ИСАФ в Афганистан.

В рамките на официалния обяд, даван в чест на жените - ръководители на делегации, в рамките на сесията на ООН, Желева е разговаряла и с държавния секретар Хилари Клинтън която е "поздравила новото българско правителство за правилните и, по нейно мнение, изключително навременни и целенасочени мерки за противодействие срещу организираната престъпност и корупцията", съобщиха от пресцентъра на МВнР .

Хилари Клинтън е изразила увереност, че в най-близко време е възможно официално правителствено посещение на най-високо равнище да бъде осъществено в САЩ, което ще допринесе за разширяване и задълбочаване на отношенията между България и САЩ.

ФБР: България е надежден и предвидим партньор

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък е провел поредица от срещи с представители на ФБР, които са оценили България като надежден и предвидим партньор, на който може да се разчита, съобщи пресцентърът на МВР.

Българските гости са били запознати в детайли с различни аспекти от дейността на Бюрото и най-вече в областта на противодействието на организираната престъпност, престъпленията във финансово-кредитната система и противодействие на корупцията.

Цветанов се е срещнал със заместник-директора на ФБР Джон Пистъл, с който е обсъдил възможности за по-тясно сътрудничество в областта на противодействието на организираната престъпност и корупцията в България и региона.

Пистъл посочил от своя страна, че досега нито едно българско правителство не е предприемало посещение в правоохранителната общност на САЩ толкова скоро след учредяването му. Според него това е ясен знак за волята и решимостта на новото правителство да води борба с различните видове престъпления.

Той е изразил задоволство от съществуващите нива на оперативно сътрудничество и е обърнал специално внимание на успехите в областта на престъпленията в Интернет - пространството и киберсигурността, се казва в съобщението на МВР.

В хода на разговорите е договорено още да се засили обучението на служители от МВР в американски правоохранителни академии и квалификационни курсове, като се използва и натрупаният опит в МВР по отношение на противодействието на престъпленията в Интернет и фалшивите парични средства.

Чрез Пистъл Цветанов е отправил покана директорът на ФБР Робърт Мюлър ІІІ да посети нашата страна в удобно за него време през идната година.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?