Железничарите готвят стачка

Железничарите готвят стачка, тъй като не са доволни от продължаващото забавяне на заплатите в Националната компания “Железопътна инфраструктура“, както и от намеренията за задържане на част от възнагражденията им като оздравителна мярка за дружеството. Това съобщиха от Синдиката на железничарите в България, които са поискали свикване на единния стачен комитет. Така ще се ускори процедурата по Закона за уреждане на колективни трудови спорове, за да се премине към ефективна стачка.

В позиция до медиите на КНСБ синдикалистите настояват за незабавно изплащане на дължимите суми, договорени с Колективния трудов договор, като не приемат предприетите мерки за частично изплащане през септември, октомври, ноември.

Предложените антикризисни мерки няма да доведат до трайно стабилизиране на компанията и социалния статус на нейните служители, а до повишаване на социалното напрежение, смятат от профсъюза.

Освен това Синдикатът на железничарите ще сезира Главната инспекция по труда за нарушаване на трудовото законодателство в дружеството и неговите поделения по места.

Прието е Координационният съвет на Синдиката на железничарите да вземе необходимите решения и да оглави протестните действия, добавят от КНСБ.

Не е ясно под каква точно форма ще протекат евентуалните стачни действия, но ако се спре обслужването на релсовия път, това на практика ще доведе до парализиране на работата на железопътните превозвачи като БДЖ, БЖК и другите оператори с лицензи за извършване на железопътни превози.

Споделяне

Още по темата

Още от България