Железничарите излизат на протест заради осемкратното поскъпване на картите им

Железничарите излизат на протест заради осемкратното поскъпване на картите им

На протестен митинг срещу осемкратното увеличение на едногодишните железничарски карти излизат служители на БДЖ следващата сряда 19 декември, съобщиха от синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Те ще изрязат недоволството си пред Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Профсъюзите ще демонстрират срещу това, че от транспортното министерство не са спазили свой ангажимент от края на ноември, според който в първата седмица на декември жп синдикатите е трябвало да получат икономически анализ за нуждата от повишението на годишната карта за цялата жп мрежа от сегашните 560 лв. на 4485.60 лв.

 

От тези карти досега се ползваха за сметка на работодателя си служителите на БДЖ, както и пенсионираните хора от системата на държавната железница. Тази преференция за тях обаче отпада от 1 януари 2013 г. Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) също закупуваше такива карти на своите служители, от тях се ползваше и частната "Българска железопътна компания" (БЖК), която е вторият по големина жп превозвач у нас.

 

Още през ноември НКЖИ реши да покрива разходите на персонала си за служебни пътувания и да отпусне по 50 лв. добавка към заплатата за лични пътувания с влак. От БЖК също се отказаха от прескъпите карти на БДЖ и от догодина ще поемат разноските на машинистите си, когато трябва да пътуват по работа.

 

Според синдикатите продължават манипулациите, че преференциите на бившите и настоящите железничари се ползват от стотици хиляди български граждани и затова структурите на КНСБ, КТ "Подкрепа" и Инициативният комитет на пенсионерите железничари ще представят истинските факти за нещата, допълват в съобщението си КНСБ и КТ "Подкрепа".

 

Последната ефективна железничарска стачка остави точно преди година, отново по Коледа, страната бе редица влакове.

 

Споделяне

Още от България