Железничарите са готови за стачка наесен, ако БДЖ не им плати заплатите

Ако до 1 октомври 2004 г. не бъдат изплатени дължимите суми на работниците в железниците, синдикатите започват национална стачка в бранша, обяви на дискусия за състоянието на БДЖ председателят на КНСБ Желязко Христов.

Към момента не са изплатени заплатите за май и авансът за юни 2004 г., а в железопътната инфраструктура се дължат и пари за храна за май. Просрочената за заплати и храна сума е 15,6 млн. лева - в инфраструктурата 8,6 млн. лева, а в превозвача 7 млн. лева, уточни Христов.

Представителите на всички браншови синдикални организация от КНСБ и КТ "Подкрепа", които присъстваха на срещата, подкрепиха Желязко Христов за протестните действия. Те настояват и за увеличение на работните заплати.

Директорите на "БДЖ" ЕАД и на национална компания "Железопътна инфраструктура" Наско Цанев и Димитър Гайдаров поеха ангажимент да уредят изплащането на заплатите. Димитър Гайдаров се ангажира в системата на железопътната инфраструктура до 10 дни да няма задължения към работниците.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анелия Крушкова заяви, че транспортното министерство ще направи всичко възможно БДЖ да приключи годината без загуби, което не се било случвало от 12 години.

Шефът на БДЖ "ЕАД" Наско Цанев съобщи, че до края на 2005 г. ще бъдат ремонтирани 3620 товарни вагона, като 1000 от тях ще бъдат модернизирани. За целта ще са необходими 30 млн. лева, които дружеството вече е осигурило.Той призна, че в пътническите превози има доста проблеми и са необходими много средства за неговата модернизация.

БДЖ предвижда да въведе нова тарифна система при пътническите превози, както и да ремонтира 3620 вагона за нуждите на товарните превози, което щяло да обезпечи и нуждите на железницата за следващите три години, заяви Цанев. Според него тарифата за превоз на пътници в компанията е социална и е съобразена с доходите на българите, въпреки планираното поскъпване на билетите с 8 % от 1 август.

Дружеството планува да закупи 130 пътнически вагона на стойност 320 млн. лева. До края на 2007 г. ще бъдат доставени и 87 нови електрически локомотива.

Зам.-министърът на транспорта Анелия Крушкова съобщи, че в изпълнение на ангажиментите към Световната банка до момента в системата на БДЖ са съкратени 17 процента от работниците. В българските железници е достигнат технологичният минимум на заетост и повече съкращения няма да се правят, независимо че СБ иска още 3 процента, заяви Анелия Крушкова. По уверение на БДЖ редуцирането на персонала през следващата година ще бъде символично, като съставът плавно ще започне да нараства след 2007 година.

Споделяне

Още от Бизнес