Железничарите в Бургас се оплакват за неизплатени заплати до президента и премиера

Група железничари в Бургас прекратиха протеста си и обявиха, че ще изпратят открити писма до премиера Симеон Сакскобургготски и президента Георги Първанов. По-рано днес те предотвратиха заминаването на пътническия влак за Карнобат и на бързия за София.

Протестиращите се оплакват от това, че не са получавали заплати за май и юни и пари за храна за април, май и юни. БНР съобщи, че лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов пътува към Бургас.

Зам.-министърът на транспорта Любомил Иванов коментира пред mediapool.bg, че протеста на железничарите е незаконен, защото не е съобразен нито със Закона за уреждане на колектгивните трудови спорове, нито със закона за митингите. Той каза, че има постигнато споразумение със синдикатите за нормализиране на изплащането на възнагражденията до месец октомври и то се изпълнява.

Според Иванов синдикатите не стоят зад днешния протест. По думиту ме на стачкуващите ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност, но тя няма да бъде най-тежката- освобождаване от работа. Заместник-министърът призова служителите да спазват трудовите си задължения, защото нормалната работа на БДЖ зависи от това.

Иванов каза, че финансовите проблеми ще се решат, ако Кремиковци изплати дължимите 18 млн.лв.

От края на минилата година металургичния комбинат и БДЖ не могат да се разберат за цената на превозите. След като железниците увеличиха тарифите си от Кремиковци продължиха да плащат по старите цени. Преди седмица двете предприятия отново обсъдиха проблема, но така и не стигнаха до споразумение.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: