Железничарите заплашват със стачка

Синдикалните организации в железниците заплашиха със стачка, ако не се обърне внимание на предложенията им по програмата за преструктуриране и финансово стабилизиране на БДЖ. Това съобщи пред Mediapool Петър Бунев, председател на Съюза на българските железничари.

Няма да предприемаме нищо по време на празниците, каза Бунев и уточни, че веднага след уикенда ще започнат преговорите с транспортното министерство и ръководството на БДЖ.

Предприемаме тази стъпка, защото нито едно от предложенията ни не беше прието, въпреки че са разумни и адекватни, каза Бунев.

Според плана за преструктуриране на БДЖ, освен досега съкратените над 3000 души, без работа ще останат още 1200 души. Синдикатите са предложили вместо да ги съкратят, да бъдат пренасочени към други дейности – например да поемат охраната на железницата и за целта да не се наемат външни фирми.

Според работническите организации, в плана се предвижда назначаване на дублиращ управител в "БДЖ-Товарни превози" ЕООД, на заместник-изпълнителен директор и на ръководители на отдели с високи заплати и допълнителни материални придобивки, въпреки заявените намерения за намаление на разходите за управление.

Синдикатите настояват планът за преструктуриране на БДЖ ЕАД да се оцени и анализира от външен консултант и да се подложи на публичен дебат.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?