Железниците продават стара софийска гара и почивна станция във Варна

Железниците продават стара софийска гара и почивна станция във Варна

Недостроеният оздравителен дом в местността "Ален мак" край Варна и бившата гара "Ловен парк" в софийския квартал "Лозенец" са най-скъпите от 38 имота на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), които дружеството се надява да продаде до края на годината, за да запълни поне част от недостига в бюджета си, които се изчислява на 70 млн. лева.

Това става ясно от списъка с имотите, публикуван във вторник, за който се чака одобрение от Министерския съвет, за да се обявят тръжните процедури.

38-те имота в 28 населени места са с обща начална тръжна цена от близо 20 млн. лева. От НКЖИ казаха пред Mediapool, че ще получат исканата от тях цена, но не са сигурни за сроковете.

Оздравителният дом във Варна е със застроена площ от 1898 кв. м. и е на етап завършен груб строеж. Началната цена за комплекса е 6 212 900 млн. лева. За софийската гара "Ловен парк" НКЖИ иска близо 2 млн. лева.

Терен от 8000 кв. м. заедно със сграда от 800 кв. м за обществено обслужване и озеленяване в Силистра се продава при начална цена 1.2 млн. лева.

Железниците изкарват на пазара и сградата на База "КИП и А" в гр. Левски, където се ремонтират измервателните и контролиращи уреди, използвани в системата на БДЖ. За нея се искат 680 хил. лева.

Други по-големи терени и сгради НКЖИ предлага във Варна, Стара Загора, Велико Търново, Ловеч и т. н.

НКЖИ се надява да увеличи приходите в бюджета си от отдаване под наем на терени около жп станциите за складова и търговска дейност на частници. Например, терен от 500 кв. м. за паркинг и логистична дейност в района на жп гара Стара Загора се отдава за 1002 лв. на месец начална тръжна цена.

Още 6 имота около гарите в Стара Загора се отдават под наем за цени от 600 до 1800 лв. на месец. Всички тръжни процедури на железниците могат да бъдат открити на интернет-страницата на дружеството.

Освен продажбата на неоперативни имоти, антикризисната програма на НКЖИ включва и съкращаване на административните разходи, съкращения и орязване на социалните придобивки на служителите. Предвижда се и закриване на 12 нерентабилни жп линии, от които ще се спестят 6.5 млн. лева. За тази мярка обаче също е необходимо разрешение на правителството.

Споделяне

Още от Бизнес