Железниците се провалиха като брокери

Железниците се провалиха като брокери

Зацикли планът на стопанина на релсите и жп гарите у нас – Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), да продаде 38 свои имота за 20 млн. лева, за да попълни дупката в бюджета си. За една година компанията е успяла да спазари едва 4 свои имота за 663 200 лв., съобщиха от НКЖИ за Mediapool.

Идеята на дружеството бе обявена в началото на миналата година, когато стана ясно, че недостигът в сметката му е 70 млн. лева. НКЖИ подготви списък с 38 обекта с отпаднала необходимост, сред които недостроена почивна станция на морето, бивши гари, терени, сгради и т.н. и получи разрешение от предишното правителство да ги продаде чрез търг.

В периода май-юли 2009 г. компанията стартира процедури за продажба на 30 имота. За 20 от тях не се е явил нито един кандидат и търговете не са се състояли. За 10 от имотите има класирани участници от съответните тръжни комисии. Само 4 сделки са финализирани. Те са за имот в Габрово, два – в Стара Загора и един в Нова Загора на обща стойност 663 200 лв.

Чакаме транспортното министерство да разреши сключването на останалите 6 сделки, каза за Mediapool изпълнителният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев. По думите му компанията е затруднена в изпълнението на плана си и от областните управители, които не приемат оценките на имотите.

38-те имота на НКЖИ са в 28 населени места и общата им начална тръжна цена е близо 20 млн. лева. Към най-скъпите от тях интересът е нулев. Става въпрос за недостроения Оздравителен дом в местността "Ален мак" във Варна, оценен на 6 212 900 лв., и бившата гара "Ловен парк" в софийския квартал "Лозенец", чиято цена е близо 2 млн. лева.

Дружеството най-вероятно ще изкара на пазара и няколко софийски имоти, чийто статут бе сменен от правителството от публично държавна в частна държавна собственост в сряда. Става въпрос за два имота в район "Илинден". Единият е с 1885 кв.м. и на него има четири сгради, едната със статут на жилищна и се използва от служители на НКЖИ. Другият е бившият общински пазар на "Илинден", който се е използвал от "Пазари Запад" ЕАД. Според компанията към тях няма заявен инвеститорски интерес.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?