Железопътна катастрофа в Индия взе 39 жертви

Железопътна катастрофа в Индия взе 39 жертви

Най-малко 39 души са загинали след дерайлирането на влакова композиция в южната част на Индия, предаде БГНЕС.

Трагедията се е случила близо до границата между щатите Одиша и Андра Прадеш. Влакът е пътувал за град Бхубанешвар – столицата на щата Одиша.

През нощта, около 23 ч. местно време, от релсите са излезли локомотивът и седем вагона.

Ранените са около 50 души, каза пред АФП говорителят на железниците на източното крайбрежие Дж. П. Мишра. Според него има вероятност броят на загиналите да се увеличи.

Всички ранени са насочени към двете близки болници. Спасителната операция продължава.

Властите не дават информация за причината за аварията. Разследването по случая продължава.

Транспортният министър Суреш Прабху обяви, че индийското правителство ще отдели по 200 000 рупии или 3000 долара за роднините на починалите хора и 50 000 рупии за ранените.

Само преди два месеца подобно бедствие уби близо 150 души в близост до Канпур в северния щат Утар Прадеш.

Железопътният транспорт все още е основна форма на пътуване из Индия, но качествена инфраструктура няма и такива смъртоносни катастрофи се случват често, припомня БГНЕС.

Правителството на премиера Нарендра Моди обещава да инвестира 137 млрд. долара през следващите пет години за модернизиране на рушащите се железници. За целта са подписани и сделки с частни фирми за подобряване на мрежата.

Япония се е съгласила да предостави 12 млрд. долара в заем при облекчени условия за изграждането на първия високоскоростен влак в Индия, но тези планове са още в зародиш.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?