Железопътни катастрофи в Италия и САЩ взеха жертви

Осемнайсет души са загинали при сблъсъка на двата влака близо до италианския град Болоня в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на информация на спасителните служби. Сред жертвите са четиримата машинисти на двете композиции.

Катастрофата става ден след като осем души загиваха също при сблъсък на товарен и пътнически влак в САЩ.

Вероятно човешка грешка е в основата на трагедията край болоня, смятат експертите, разследващи причините за катастрофата.

Около 50 души са ранени, трима от които са в тежко състояние.

Сблъсъкът е станал в еднопосочен участък на железопътната линия, а пътническият влак е трябвало да спре на най-близката малка гара - Болонина или Кревалкоре - където има двупосочен участък, за да изчака преминаването на товарния влак. Поради все още неизвестни причини пътническият влак от Верона е отминал без да спре. Това е първоначалната хипотеза, разглеждана от следователите.

Около 200 души спасителен екип пристигнаха на мястото на катастрофата. Полицията от близкия град Сан Джовани каза, че първите три вагона на пътническия влак са засегнати от удара.

Първият вагон е изцяло разрушен и смачкан, докато четвъртият е притиснат от предишния.

Точният брой на жертвите ще бъде изяснен, когато смачканият вагон бъде преместен част по част.

В четвъртък 8 души загинаха в САЩ, когато товарен влак, превозващ хлор, блъсна спрял пътнически влак в град Авъндейл милс, Южна Каролина, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местните власти. В следствие на удара са дерайлирали тринайсет вагона.

Най-малко 200 души са пострадали в различни степени от отровния облак, образувал се над района вследствие на изтичането на хлор от разбитите вагони.

Властите са наредили евакуирането на всички 5400 души в радиус от една миля от мястото на катастрофата.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?