Жельо Бойчев: България република на гражданите ли е, или на банките

Жельо Бойчев

Депутатът от БСП Жельо Бойчев се оплака ,че БНБ още не е предоставила на парламента, поисканата от временната комисия, разследваща сделката ЧЕЗ, информация за поетите ангажименти на български банки към купувача на активите – пазарджишката "Инерком".

Бойвеч, който председателстваше тази комисия, припомни, че в одобрения от Народното събрание преди почти месец доклад за разследването бе поискано от БНБ да даде данни за евентуалното участие във финансирането на сделката между ЧЕЗ и "Инерком" на "Уникредит Булбанк", "Първа инвестиционна банка" и Българската банка за развитие, които се позоваха на професионалната тайна и отказаха да разкрият на депутатите договаряли ли са кредитиране, банкови или други гаранции на фирмата на Гинка Върбакова.

"Излишно е да напомням мястото и ролята на българския парламент спрямо Конституцията на страната и по волята на българските граждани. Надявам се да бъде направено съответното запитване към БНБ и тази информация да бъде предоставена“, каза още Бойчев.

Той попита: "Ние република на българските граждани ли сме, или на българските банки".

"Ако тази информация не постъпи в НС, ще предприемем съответните действия след това“, закани се Жельо Бойчев, но стана ясно какви ще са мерките..

Споделяне

Още по темата

Още от България