Жельо Бойчев: България република на гражданите ли е, или на банките

Жельо Бойчев

Депутатът от БСП Жельо Бойчев се оплака ,че БНБ още не е предоставила на парламента, поисканата от временната комисия, разследваща сделката ЧЕЗ, информация за поетите ангажименти на български банки към купувача на активите – пазарджишката "Инерком".

Бойвеч, който председателстваше тази комисия, припомни, че в одобрения от Народното събрание преди почти месец доклад за разследването бе поискано от БНБ да даде данни за евентуалното участие във финансирането на сделката между ЧЕЗ и "Инерком" на "Уникредит Булбанк", "Първа инвестиционна банка" и Българската банка за развитие, които се позоваха на професионалната тайна и отказаха да разкрият на депутатите договаряли ли са кредитиране, банкови или други гаранции на фирмата на Гинка Върбакова.

"Излишно е да напомням мястото и ролята на българския парламент спрямо Конституцията на страната и по волята на българските граждани. Надявам се да бъде направено съответното запитване към БНБ и тази информация да бъде предоставена“, каза още Бойчев.

Той попита: "Ние република на българските граждани ли сме, или на българските банки".

"Ако тази информация не постъпи в НС, ще предприемем съответните действия след това“, закани се Жельо Бойчев, но стана ясно какви ще са мерките..

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?