Желю Желев: Близки до Жан Виденов убиха Луканов

Убийството на Андрей Луканов е извършено от хора от кръга около бившия БСП премиер Жан Виденов и е довело до деморализация в соцпартията. Това заяви днес Желю Желев, цитиран от БНР. Повече от час и половина експрезидентът бе разпитван като свидетел от Софийски градски съд по делото за убийството на бившия премиер.

Според свидетелството на Желю Желев, Луканов му казал, че се страхува за безопасността си и поискал да се удължи срокът на охраната му от НСО, но не споделил за каква точно опасност става въпрос. Останах с убеждението, че опасността идва от тогавашното правителство и кръга около него с името на съзвездие, добави Желев.

Според Желев Луканов бил един от най-добрите политици и икономисти в страната по онова време, но нещастието му било, че е член на БСП. Партията му тежеше като гири на краката и го провали като политик, посочи той.

Аз подсъдим ли съм или свидетел, възкликна Желев в отговор на въпрос на един от адвокатите на подсъдимите. В по-голямата си част разпитът от страна на техните защитници бе свързан с интервюта, давани от Желев, бившият премиер Иван Костов, както и бивши шефове на спецслужбите. На тях Желев отговаряше така: "питайте този, който е дал отговорите".

Той отговори положително на въпрос дали е негово решението за закриване на научно - техническото разузнаване. Това решение бе подкрепено от правителството и парламента и бе като реверанс към Запада, защото се занимаваше предимно с кражби на патенти от тях, заяви експрезидентът.

На делото днес не се явиха 17 от призованите свидетели. Повечето от тях са в чужбина.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?