Жена доживя до 99 години с огледално разположени органи

Жена доживя до 99 години с огледално разположени органи

Жена доживя до 99-годишна възраст с разположени огледално от грешната страна на тялото ѝ органи, съобщи Асошиейтед прес.

Роуз Мари Бентли е била запалена плувкиня, отгледала е пет деца, помагала е на съпруга си в управлението на магазин и е доживяла до 99 години. Едва след смъртта ѝ медици откриват, че всичките ѝ вътрешни органи, с изключение на сърцето, са разположени на грешното място.

Откриването на рядкото състояние, което беше представено на конференция на анатоми тази седмица, е изумително заради факта, че Бентли е живяла толкова дълго. Хората с това състояние, познато като "ситус инверсус с левокардия", често имат животозастрашаващи сърдечни заболявания и други аномалии, според Орегонския здравен и научен университет (OHSU).

Откритието е направено миналата година, когато класът на Камерън Уокър, асистент по анатомия в университета в Портланд, изследва сърцето на Бентли. Медиците забелязали, че кръвоносните съдове са различни. Когато отворили коремната кухина, видели, че всички останали органи са от грешната страна. Необичайните кръвоносни съдове помагат на сърцето да компенсира.

Когато изследва продължителността на живота на хората с това състояние, Уокър не открива документирани случаи на доживели над 73-годишна възраст.

Семейството на Бентли не е знаело за състоянието, което се среща веднъж на всеки 22 000 раждания. Очевидно и самата Бентли не е знаела.

Бентли, която е живяла в Молала, на 40 километра южно от Портланд, е водила нормален живот. Единственото ѝ повтарящо се физическо оплакване е било артрит, разказва дъщеря ѝ Луиз Али.

Но сигнали за рядкото състояние е имало. Когато Бентли е била 50-годишна, тя е имала хистеректомия и лекарят също искал да премахне апендикса, но не успял да го намери, каза Али.

Десетилетие по-късно Бентли се оперирала и за отстраняване на жлъчката, която също била от другата страна.

“ Никой не каза нищо“, коментира дъщеря ѝ.

Бентли се е съгласила да дари тялото си на Орегонския здравен и научен университет.

Споделяне

Още от Общество

Как да се подходи с новата детска болница?