Жена камикадзе взриви автобус във Волгоград

Убитите вероятно са 6, ранените - 27

Жена камикадзе взриви автобус във Волгоград

Жена камикадзе взриви в понеделник в южния руски град Волгоград пътнически автобус, като по последни данни жертвите на взрива 6, а ранените – 27, някои от тях тежко.

Информационните агенции се позовават на съобщение на първия заместник-ръководител на Следственото управление на Следствения комитет на Руската Федерация за Волгоградска област Валерий Сафонов. По думите на руския представител става дума за съпруга на терорист.

Източници от силите за сигурност в Дагестан проверяват информацията, че извършителката може да е Надя Афиялова, по мъж Соколова. Смята се, че тя е съпруга на Дмитрий Соколов, член на така наречената Махачкалинска престъпна група. Соколов  и Надя са учили заедно в московско висше учебно заведение. Там Надя е вербувала Дмитрий. Той е изоставил всичко и е заминал в Дагестан, за да се присъедини към терористите.

Засега официално самоличността на терористката от Волгоград не е установена.

Взривът избухна около 14.05 часа местно време, като на случайно направен любителски видеозапис се вижда, че това става по време на движение. Една от оживялите пътнички разказала, че бомбата се взривила веднага, след като на последната спирка в автобуса се качила заподозряната жителка на Дагестан.

Информациите за броя на пострадалите засега са противоречиви, като във всеки случай те вероятно са над 30 души. Предполага се, че в автобуса е имало 40 пътници. Загиналите са 5 или 6, а поне четирима от ранените се намират в реанимация. Сред ранените има и дете на годинка и осем месеца.

На мястото на взрива са били открити фрагменти от взривно устройство. Експерти установяват типа и мощността на взривното устройство.

Във Волгоград е въведен специален режим, за да се предотвратят евентуални други нападения. На мястото на взрива работят екипи на Федералната служба за сигурност и оперативно-следствена група.

По повод днешния атентат агенция Франс прес припомня някои от най-кървавите терористични атентати в Русия от 1999 г. насам.

На 13 септември: 1999-та 118 души бяха убити при бомбено нападение в жилищна сграда в югоизточната част на Москва. Общо 293 човека загиват при пет атентата в Русия между 31 август и 16 септември същата година.

През октомври 2002 г. тежко въоръжена и запасена с голямо количество експлозиви група чеченски терористи успя да проникне в Москва и да вземе за заложници над 800 души в театъра на "Дубровка". При щурма на руските специални части загинаха 130 души, почти всички те задушени от използвания при операцията газ.

През юли 2003 г. стана двоен самоубийствен атентат в Москва по време на рок концерт, извършен от жени камикадзе и приписан на чеченските сепаратисти. Загинаха 15 души, освен двете нападателки, ранени бяха петдесетина човека.

На 5 декември същата година бе извършен самоубийствен атентат срещу влак в Югозападна Русия, отговорността за който пое чеченският полеви командир Шамил Басаев. Жертвите бяха 46.

През февруари 2004 г. нападение с експлозив причини смъртта на 41 души в московското метро. Отговорност за атаката пое неизвестната чеченска групировка "Газотан Мурдаш".

На 24 август същата година две жени камикадзе, носещи опасани с експлозиви пояси, успяха да се качат на самолети и да ги взривяват по време на полет, съответно южно от Москва и в Югозападна Русия. Равносметката е общо 90 жертви.

Между 1 и 3 септември същата година повече от 1000 души бяха взети за заложници в училище в Беслан, в руската севернокавказка република Северна Осетия, от група чеченски бунтовници. Над 330 човека загинаха при щурма, предприет от руските сили за сигурност.

През 2009 г. на 27 ноември атентат предизвика дерайлирането на пътническия влак "Невски експрес", който свързва Москва и Санкт Петербург, като причини 28 жертви.

През 2010 г. на 29 март двоен самоубийствен атентат в московското метро, приписан на две жени камикадзе, причини смъртта на 40 души.

На 9 септември същата година нападение с кола бомба взе 17 жертви във Владикавказ, Северна Осетия.

През 2011 г. на 24 януари самоубийствен атентат с бомба причини смъртта на най-малко 35 души и рани 46 в зоната за пътници, пристигащи с международни полети, на московското летище "Домодедово".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят