Жена от Добрич почина от рядката септична форма на антракс

69-годишна жена е починала в многопрофилната болница за активно лечение  в Добрич след зараза с антракс, съобщи в четвъртък пред журналисти директорът на болницата д-р  Жанина Калинкова. Болестта е известна още като синя пъпка или сибирска язва. За човека различните ѝ форми могат да са много опасни, а заразата става чрез неваксинирани домашни животни.

Лекарката обясни, че болната жена от село Камен е постъпила в болницата на 27 август с остър инфаркт и е била настанена за интензивно лечение. Впоследствие е станало ясно, че тя е развила остро инфекциозно заболяване.

Починала е на 31 август. Пациентката споделила с лекуващите лекари, че гледа овце. Чрез тях обикновено се разпространява антраксът.

Според микробиолози жената е развила форма на заболяването, която се среща сравнително рядко.

Медицинските работници, които са били в контакт с пациентката, ще бъдат подложени на превантивно лечение с антибиотици, каза още директорката на болницата.

Пред БТА с-р Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор на заразните болести"  в Министерството на здравеопазването, каза за БТА, че са издирени всички, които са били в контакт със заболялата жена. Те също са били подложени на лечение и са под лекарско наблюдение.

Няма признаци за развитие на заболяването у нито един от тях. Починалата жена се е заразила при обработка на месо от заклано агне. Семейството ѝ е отглеждало стадо от 27 животни, като едно от тях не е било имунизирано. Жената се е заразила от него.

Според епидемиолога няма съмнение, че става въпрос за антракс, тъй като резултатът е бил потвърден в две лаборатории. Случаите на болни от антракс в България са между два и четири на година. Заразата не се предава от човек на човек.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?