Жена, работеща за руското разузнаване, е заподозряна за атаката с “Новичок“

Жена, работеща за руското разузнаване, е заподозряна за атаката с “Новичок“

Жена, която е работела за руската военна разузнавателна агенция, е основен заподозрян за извършител на атаката с “Новичок“ във Великобритания, пише британският вестник Daily Mail, цитиран от Агенция “Фокус“.

Великобритания вече обвини Русия за атаката с бойното отровно вещество срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Впоследствие още двама британци бяха изложени на веществото. 44-годишната Дон Стърджис почина миналата седмица, а 45-годишният ѝ партньор Чарли Роули се бори за живота си в болница. Двамата са намерили флакон с известно количество от отровното вещество в парка в Еймсбъри.

Братът на Роули Матю е казал, че двойката е намерила шишенце от парфюм в парка и са се напръскали с него. Смята се, че флаконът е изоставен от агентите, които преди четири месеца са отровили бившия руски шпионин и дъщеря му. Твърди се, че става дума за група от 6 човека, която е ръководена от жена агент.

Британските разследващи смятат, че атаката е дело на ГРУ (Главното разузнавателно управление - руското военно разузнаване). Това е агенцията, в която Скрипал е служил в продължение на около 15 години.

Британските официални представители "се доближават до идентификацията на лицата, които смятат, че са извършили операцията", пише “Ню Йорк таймс“.

Американският вестник цитира неназован бивш член на правителството на САЩ, който твърди че няколко “настоящи или бивши“ руски военни офицери от разузнаването са свързани с атаката в Солзбъри срещу Скрипал.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?