Жена се бори за промяна в наредба, забраняваща й да зачене ин витро от починалия й съпруг

Жена се бори за промяна в наредба, забраняваща й да зачене ин витро от починалия й съпруг

Жена, загубила съпруга си при трудова злополука, иска от институциите промяна в съществуващото законодателство, което ѝ забранява да зачене ин витро от покойния си мъж. Причината е, че при смърт на един от партньорите генетичният материал се унищожава, независимо от декларираното приживе желание.

Казусът на Ася Йорданова, за който бТВ разказа преди ден, е накарал институциите да се задействат и вече обещават промяна в наредба, но тя ще отнеме време.

Ася Йорданова и съпругът ѝ правили дълго безуспешни опити за зачеване, поради което решили да се обърнат към ин витро клиника през април тази година. Опитът трябвало да се осъществи през юни, но заради здравословни проблеми при жената бил отложен. Тогава бил подписан договорът с клиниката за съхраняване на замразените ембриони с уговорката, че процедурата ще се състои, когато състоянието ѝ го позволява.

На 13 юли обаче мъжът на Йорданова загива при трудова злополука. Жената решава, че ще изпълни общата им воля да имат дете, но това се оказва невъзможно. След отказа на клиниката това да се случи, тя решава да подаде жалби до институциите и да привлече вниманието им към проблема.

Омбудсманът Мая Манолова се запознава с казуса и настоява пред здравното министерство ограничаващата наредба да се коригира.

"Това, което можем да направим ние, е да стартираме веднага промяна на тази наредба. Промяната обаче минава през задължително обществено обсъждане от един месец и едва след това тя може да стане факт. Това нещо обаче трябва да бъде добре обмислено и консултирано с нашите юристи", заяви зам.-здравният министър Мирослав Ненков.

Той коментира, че не може да принуди лекаря в клиниката да довърши ин витро процедурата, тъй като това противоречи на действащите закони.

От ин витро клиниката “Димитров“ заявиха в съобщение до медиите, че преди започване на инвитро процедурата и двамата съпрузи са подписали декларация - информирано съгласие, където изрично е упоменато: ''Запознатие сме с правните последици от оплождането с донорски гамети. Информирани сме, че в случай на развод или смърт на единия от партньорите, ембрионите няма да могат да ни бъдат прехвърлени.''

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?