Жена се оплака от полицейски побой, МВР я обвини в хулиганство

Добринка Божилова е с видими следи от удари и фрактура на носа, униформеният – надран

Млада жена се оплака в петък пред Mediapool от побой, нанесен ѝ от полицай в станцията на метрото в столичния кв. "Надежда". По думите на Добринка Божилова тя и неин приятел са били бити от униформения Цветелин Цветанов около 21.00 часа в неделя.

От МВР потвърдиха за инцидента пред Mediapool, уточнявайки обаче, че той е бил предизвикан от "видимо нетрезвените и неадекватни действия" на мъжа и жената, които поискали да си закупят билети, но касиерката ми отказала, тъй като вътрешният ред на "Метрополитен" не допускал присъствието на пияни.

Тогава двамата вдигнали скандал, което провокирало касиерката да повика на помощ патрулиращия в станцията полицай. Той задържал двамата в дежурната си стая, откъдето те били отведени в ареста на Второ РПУ, описаха хронологията на събитията от вътрешното министерство. Добавиха и, че полицаят си е извадил медицинско свидетелство, тъй като лицето му било надрано.

Малко по-късно в петък в сайта на МВР бе публикувано кратко съобщение за инцидента, без обаче в него да се споменава, че задържаната е била пребита. Липсва и обяснение по какви причини информацията за случилото се е огласена от силовото ведомство с цели 5 дни закъснение.

"На 18 януари около 21.00 часа на метростанция "Надежда" служителка на касата поискала съдействие от сектор "Метрополитен" към СДВР. По нейна информация жена и мъж, във видимо нетрезво състояние, започнали да се държат грубо и арогантно, защото тя отказала да им продаде билети. Двамата продължили да отправят обиди и към пристигналия униформен служител. При опит да ги задържи, той леко е пострадал. Служителят е подал сигнал към колегите си от столичното Второ РУ. Пристигналият на място полицейски екип е отвел двамата в районното полицейско управление. По случая се извършва проверка, образувано е и досъдебно производство", гласи съобщението на МВР, публикувано в петък вечерта.

Обичайно за подобни случаи, пострадалата има доста по-различна версия за инцидента. Божилова разказа пред Mediapool, че във въпросната вечер излязла от къщи, за да изпрати до метрото семеен приятел и да си купи цигари. Тъй като със съпруга ѝ живеят съвсем наблизо тя не си взела личната карта.

Божилова влязла с приятеля си в станцията, когато двамата били спрени за проверка на личните документи от полицай Цветанов. Мъжът имал лична карта, но заради нея двамата били помолени от униформения да го последват в дежурната. Там той заключил с белезници приятеля на Божилова, а нея започнал да налага, след като му казала, че това не е нужно, тъй като мъжът ѝ ще донесе документите ѝ.

Той наистина дошъл и дори успял да заснеме случилото се, макар и със закъснение. Впоследствие на мястото дошъл патрул, който по думите на жената, накарал съпруга ѝ да изтрие направените снимки, но той все пак запазил няколко, които пострадалата публикува в профила си във Фейсбук в петък. Тя разказа още, че преди да ги отведат със семейния им приятел, дошлите впоследствие полицаи уеднаквили версията на колегата си с тази на касиерката.

Божилова била отведена в "Пирогов", където ѝ залепили скулата и ѝ направили рентгенови снимки. След това полицаите я откарали във Второ РПУ, където престояла до 15.00 часа в понеделник. Там двамата с приятеля ѝ били обвинени в хулиганство.

Видно от постановлението ѝ за привличане към наказателна отговорност, МВР твърди, че Божилова е "извършила непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – обиждала Цветелин Цветанов, старши полицай в "Метрополитен" с думите "Боклук" и го напсувала".

Веднага, след като били освободени, двамата с приятеля ѝ си извадили медицински свидетелства. По думите ѝ той е с фрактура на лявата ръка. От медицинското свидетелство на Божилова пък става ясно, че има сериозни кръвонасядания около очите и носа, както и на гърба.

"Тези увреждания са в резултат от действието на твърди тъпи предмети и могат да се получат по време и начин, както съобщава пострадалата", е заключил съдебният медик, прегледал Божилова.

Преди ден тя си направила повторен преглед във Военно-медицинска академия, на който било установено, че носът ѝ е счупен. Божилова смята да допълни тази информация към вече подадения от нея сигнал в прокуратурата.

Предвид нараняванията, които жената е получила при инцидента, единствената версия, която би могла да оправдае по някакъв начин действията на полицая Цветелин Цветанов е, че двамата с приятеля на семейството на Божилов са го нападнали физически. До момента обаче от МВР не твърдят подобно нещо. Такива данни липсват и в постановлението за привличането ѝ като обвиняема. Дори и да се държала обидно с униформения и да го е псувала, както твърдят органите на реда, саморазправата с нея обаче изобщо не покрива условията за "крайна необходимост", при които според Закона МВР полицаите имат право да употребяват физическа сила.

Споделяне

Още по темата

Още от България