Жена, уволнена заради неприличен жест срещу кортежа на Тръмп, победи на местни избори в САЩ

Джули Брискман и кортежът на Тръмп

Жена, която беше уволнена, защото показала среден пръст при преминаването на кортеж на президента Доналд Тръмп в щата Вирджиния спечели местни избори там, предаде Франс прес.

Петдесет и две годишната Джули Брискман, самотна майка с две деца, изгуби работата си като анализатор към компания-подизпълнител на правителството и армията, след като се появи снимка, на която през 2017 г. се вижда как тя кара колело и отправя неприличен жест към кортежа на Тръмп. След това уволнение симпатизанти на Тръмп я заплашвали и обиждали, но Демократическата партия поканила Джули за кандидат за място в надзорния съвет на окръг Лаудън. Във вторник Джули спечели място и увековечи победата си с туит, към който има препратка към снимката, коствала ѝ работата. Опонентка на Джули беше републиканката Сюзън Волп.

На изборите във Вирджиния републиканците изгубиха контрола върху двете камари на местния парламент. Демократите държат сега всички постове в щата и това е необичаен обрат там от 90-те години на миналия век насам.

Същевременно във втория по големина град в щата Мейн, в който има много африкански мигранти - Люистън, американка от сомалийски произход беше избрана за член на градския съвет, предаде Асошиейтед прес.

Сафия Халид, която е на 23 години, е и най-младият член на общинския съвет. Тя е от Демократическата партия. Предизборната ѝ кампания обаче беше белязана от заплахи и опити за компрометиране. Появи се снимка от ученическите ѝ години, на която тя прави неприличен жест към камерата, за която Сафия каза, че е била детинска постъпка, направена, когато е била на 15 години.

Сафия обаче получила и ненавистни послания от цялата страна, в които тя била обиждана заради цвета на кожата или религията ѝ. Били отправени и призиви за линчуването ѝ, а нейният домашен адрес бил публикуван от неин зложелател в група във Фейсбук. Халид е родена в Сомалия и е живяла в бежански лагер, преди да дойде в САЩ.

От две десетилетия насам сомалийци започнаха да се местят в Люистън в търсене на жилища на достъпни цени. Сега градът с население 36 000 души е дом за над 5000 африканци. На местните избори в Мейн, който е вторият "най-бял" щат в страната, първо и второ поколение кандидати от четири африкански страни - Сомалия, Конго, Гана и Нигерия, спечелиха места в градските съвети и в училищните комитети.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?