Жена загина в паднал след некачествен ремонт асансьор в София

Спътницата й е тежко ранена, разпоредена е спешна проверка на всички асансьори в страната

Експерти от агенцията за метрологичен надзор проверяват съоръженията. Сн. БГНЕС

Една жена загина, а нейна спътница бе тежко ранена при падане на асансьор на жилищен блок в района на софийския булевард "Цариградско шосе". Инцидентът е станал заради некачествен ремонт на съоръжението, който довел да скъсване на товароподемните въжета, според първоначалния оглед, извършен от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. След трагедията вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди започването още същия ден на проверка за техническото състояние на всички асансьори в страната.

Инцидентът е станал малко преди 9.00 часа в 12-етажния блок 103 на бул. "Цариградско шосе" в района на хотел "Плиска". Две жени се качили в асансьора, който обаче паднал от деветия етаж на сградата. 46-годишната Цветелина Радулчева е загинала на място. Другата жена - Мария Ваклинова, на 41 години, е била настанена с опасност за живота в Окръжна болница.

Шефът на болничното заведение д-р Димитър Димитров съобщи пред БНР, че вече е приключила операцията по спиране кръвозагубата на Ваклинова. Извършва се втора операция от неврохирурзи. Жената има множество травми.

"Продължаваме борбата, защото е много специфично в момента и упойките, тъй като имаме травматичен бял дроб, счупени ребра, мозъчен отток, лицеви травми черепни и ще продължаваме живи и здрави, докато позволи състоянието за оперативни интервенции, но мисля, че най-спешното в момента, тоест спиране на огромната кръвозагуба, го направихме", каза Димитров.

От здравното министерство заявиха, че линейката е пристигнала на място седем минути след подаването на сигнала за инцидента.

Авариралият асансьор само преди месец бил минал технически преглед от поддържащата го фирма, която по думите на живущите в блока е дружеството "Витоша лифт". Домоуправителят на сградата обясни, че редовно е извършвана профилактика на асансьора, а основен ремонт е бил направен преди 4-5 години, когато са сменени въжета, ремъци и двигателят. Другият асансьор в сградата е бил спрян.

При проверката на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор на мястото на инцидента е установено, че последният ремонт на съоръжението е бил извършен некачествено, каза шефът на ведомството Стефан Цанков. При ремонта въжетата не са били съосно към ролките, те са се въртели и са се търкали в двата края на ролката и това е довело до износване на въжетата, обясни на извънредна пресконференция той.

Друг е въпросът защо клиновете, които са предвидени да заклинят кабината в случай на скъсване не са сработили, сега обаче не може да се каже, защото кабината е размазана в шахтата и трябва да се извади, допълни Цанков.

Пред БНР преди това той посочи, че още преди половин година с колегите му са направили предложения за законодателни промени, свързани с фирмите, които осъществяват контрола по безопасността на асансьорите.

По думите му заради либералното законодателство у нас са регистрирани 300 надзорни фирми за технически контрол на подемните съоръжения, докато в Германия само две дружества се занимават с тази дейност, а в Швеция те са три.

Според Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация виновни за инцидента са няколко инстанции. "Първата е Инспекцията за държавен технически надзор, която не си върши от край време работата. Няма абсолютно никакъв равен контрол… Тези асансьори в България не се надзирават по никакъв начин. Всичко е формално. Надзорните фирми отиват, взимат някакви 40-50 лв. на 3 години, и пишат в книгата, че всичко е нормално… От друга страна не само контролът е формален, а и сервизът. Смея да твърдя, че са единици фирмите, които поддържат асансьори и ги поддържат съгласно инструкцията на производителя. Дори твърдя, че много от фирмите, които поддържат стари български асансьори, никога не са я чели тази инструкция", заяви той пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България