Жената и адвокатът на Божков излизат от ареста

НАП е отличник – събрала 8 млн. лв. от дължимите от хазартния бос 700 млн. лв.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_c56104a00fe2d9d8abafec82ae65250c.jpg

Адвокатът Славчо Марков, който бе арестуван при прокурорска акция в началото на юли, бе пуснат под домашен арест от апелативния спецсъд в четвъртък. 70-годишният мъж е болен и не може да се лекува, докато е задържан. Решението е окончателно.От ареста излиза и жената на хазартния бос Васил Божков - Елена Динева. Причината е, че е задържана почти 8 месеца, което максималният възможен срок, а обвинителен акт срещу нея все още не е внесен. На Динева бе определена гаранция от 1 млн. лв. Тя обаче отказа да внесе сумата. Вместо това остана в ареста до изтичане на максималния срок.

Не една, а три десни ръце

Марков е бивш полицай. При ареста му през юли някогашният съдружник на хазартния бос Васил Божков, а сега - основен свидетел по делото срещу него Цветомир Найденов, написа, че адвокатът е човек за свръзка с различни институции като ДАНС, МВР и НАП.

Найденов описа снимка, на която Божков е заедно с адвоката Явор Хайтов, Марков и Веселин Балтов и заяви, че на нея се виждат "не една дясна ръка на Васил Крумов Божков, а цели три десни ръце".

Марков бе арестуван в един и същи ден с Балтов, за когото се твърди, че е бил шеф на охраната на хазартния бос. Двамата бяха задържани в рамките на акция, при която след обиски бяха открити снимки на спецпрокурор Ангел Кънев, публикувани дни по-рано в социалните мрежи. Той бе заснет пред централата на НАП, а Божков твърдеше, че обвинителят искал НАП да погазват закона.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_89a4a3b7996b3fb927a69e04bbd1e8db.jpg

При гледането на мярката за неотклонение на Марков и Балтов прокуратурата цитира свидетелски показания, според които Божков е поръчвал покушения срещу бившата барета Алексей Петров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Тези твърдения напълно съвпадаха с версията на МВР. Няколко дни по-рано премиерът Бойко Борисов разказа, че полицаите му показали схема за готвен атентат срещу Пеевски със снайпер.

https://www.mediapool.bg/gal/86/orig_fdb3dbe813d6b5885487d25c22f87651.jpg

Отличници

Междувременно финансовият министър Кирил Ананиев обяви в парламента, че НАП е събрала 8.4 млн. лв. от дължимите от Божков 700 млн. лв. данъци, но данъчните не са некадърни въпреки свалените от съда наложени от тях запори върху имущество на хазартния бос.

В отговор на парламентарно питане на депутата от БСП Румен Гечев Ананиев обясни, че през 2020 г. приходната агенция, която наследи закритата Държавна комисия по хазарта, е предявила искания за плащания на такси за 694 млн. лева, от които близо 557 млн. са главниците. За тях има изпълнителни производства и обезпечителни мерки върху имуществото и активите на длъжниците. Към момента част от обезпечителните мерки са обжалвани и не са придобили стабилитет, каза финансовият министър. НАП е събрала от тези предявени такси 8 418 640 лева, но продължават опитите за събиране на дължимите суми по влезлите в сила постановления, допълни той.

Софийският градски съд вече отменя актовете на НАП, защото са незаконосъобразни и няма доказателства за тяхното налагане, коментира Румен Гечев. Той попита защо са провалени актовете на НАП - дали защото хората в НАП са некадърни или те умишлено подават актове, които са подготвени непрофесионално.

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_034316f09f7a341d120ce0a24ed83de6.jpg

"Нито са некадърни хората, които работят в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП), нито материалите, които са подготвили, са били с пропуски и неверни неща", заяви Ананиев относно решението на Софийския Административен съд, с което преди седмица отмени три запора върху имущество на фирми на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

"Въпрос на съдебно производство. Водят се дела. Така е решил съдът, така е разпоредил и такова решение е взел. Не мога да обвинявам колегите си за тези неща, за които ги обвинявате вие. На базата на дейността на териториалните дирекции на НАП съществува и се издържа целият публичен сектор", каза още финансовият министър в защита на данъчните служители.

Той похвали подразделенията на приходната агенция и подчерта, че всяка година увеличават постъпленията, предназначени за финансиране на бюджетния сектор. "И тази година, в условията на пандемия, те отново се справят по блестящ начин. Некоректно е да обвинявате колегите от НАП", завърши Ананиев.

Споделяне

Още от България