Жената на Боян Петров: Солов играч ни обедини и ни накара да се надскочим

Екипът на алпиниста ще търси следи дали той е успял все пак да изкачи Шиша Пангма

"Странно нали, един солов играч ни накара да бъдем заедно до край и да изкачим нашия си Еверест. А аз просто исках да открия Боян, защото ще ми липсва...", написа в емоционален статус във Фейсбук жената на Боян Петров Радослава Ненова в сряда вечерта. Малко преди това окончателно бе прекратено издирването на българския алпинист под хималайския осемхилядник Шиша Пангма и той остана завинаги в ледената прегръдка на планината.

"Винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе"

"Няма да правя трогателна изповед как се чувствам аз. Аз винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе... Може би ми се говори за това какъв беше смисълът. Всичко започна от това, че моят мъж изчезна, а аз много исках да го намеря. Не съм хабила енергия да разсъждавам дали беше прав или не. Мисля, че геройството изобщо не беше в спортното постижение", пише Радослава.

"Геройството дойде от това, че много хора надскочиха себе си в тази ситуация, бяха добри и това им харесваше, държави се сдобряваха... и това им харесваше, институции сбъднаха една на пръв поглед немислима акция, пилоти изпълниха уникален и единствен по рода си полет. Заливаха ме с мили писма и любов. Дори хейтърите тръпнеха за новина, за да нахейтят и да им олекне. Това е най-мащабната спасителна акция в историята на алпинизма...", посочва се още в поста..

Организаторът на експедициите на Боян Петров – Деян Петков, заяви: "Боян е с нас в това да имаме вяра в собствените ни сили и да таим надежда за хубави неща".

Пред БНР той обясни, че екипът на загиналия алпинист си поставя за цел да разбере дали Боян Петров все пак е успял да достигне върха, който досега не е бил изкачван от българин и макар да се води джуджето на осемхилядниците е изключително опасен за катерене в последната си част.

Едно наум, че Петров все пак може да е изкачил върха

"Този връх винаги ще си остане с възможно изкачване от Боян. Винаги така ще го водим в нашата история – че който и да изкачи този връх, първият българин, който го изкачи, ще бъде първото потвърдено изкачване, а винаги ще имаме едно на ум за изкачването на Боян“, каза още Петков.

Той допълни, че тепърва ще се проучва много снимков и видео материал от акциите по търсенето на Петров. "Ще се опитаме да анализираме терена. Надяваме се да открием някакви следи за това какво се е случило. Ще направим всичко възможно... Подозирам, че дневникът му е бил с него или поне няколко листа, които той обикновено пише. Той си води подробен дневник всеки ден и носи нагоре листа, които за съжаление са изгубени. Ще получим вещите му от базовия лагер. Ще видим какво има в компютъра му, в дневника“, каза Петков.

Държавата много сериозно подпомогна търсенето, посочи Деян Петков и разказа, че "където и да сме казали за кого го правим – всички познаваха името на Боян – и в Катманду, и в Китай“.

По-късно в четвъртък благодарността си към Китай и Непал за акцията по търсенето на Боян Петров изрази и премиерът Бойко Борисов. Той е изпратил писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал  Шарма Оли, в които благодарил за усилията на администрациите на двете държави по координирането и провеждането на операцията.

Специална признателност Борисов изразил и на всички хора, участвали в спасителните екипи, въпреки крайно тежките метеорологични условия, съобщиха от правителствената информационна служба

Още по темата
Още от България

Как оценявате нареждането на премиера за отстраняване на Дж Пи Груп от всички проекти?