Жената, обвинена за убийството на баща си в "Люлин", остава в ареста

Жената, обвинена за убийството на баща си в "Люлин", остава в ареста

Софийският градски съд (СГС) отказа в четвъртък да освободи от ареста Мария Велева, обвинена за убийството на 86-годишния си баща Стефан Янев.

Обвиняем като физически извършител е съпругът ѝ Свилен Велев, но той не пожела от съда промяна на мярката му за неотклонение.

Пред СГС Мария Велева отрече да има вина за убийството на баща ѝ и поиска да бъде освободена. Магистратите обаче отхвърлиха искането ѝ с аргумента, че има достатъчно уличаващи я данни, както и опасност да извърши друго престъпление, ако е на свобода.

Стефан Янев бе открит убит в семейното жилище в столичния кв. "Люлин" на 21 февруари, а ден по-късно за престъплението бяха задържани двамата съпрузи. Няколко седмици преди убийството Янев гостува е предаване на Нова телевизия, където разказа, че дъщеря му и съпругът ѝ държат в изолация трите им дъщери – на 13, 14 и 19 години.

"Непълнолетните деца са настанени в кризисен център. С тях се работи – психолози, педагози, да се надяваме, че им се подобрява състоянието, тъй като първоначално не беше много добро психическото, физическото не толкова, основно психическото, със забавено развитие, не могат да говорят, не могат да общуват, всички последици от тази изолация са били налице", обясни в четвъртък пред медиите наблюдаващият прокурор по делото Светлана Шопова.

Тя обаче призна, че в момента няма информация къде се намира 19-годишното момиче, което преди около два месеца е било настанено в кризисен център, но оттогава насам прокуратурата нямала актуална информация.

По-късно в четвъртък от Агенцията за социално подпомагане съобщиха пред Дарик радио, че най-голямата дъщеря е настанена в преходно жилище, като в момента се работело за настаняването на трите деца на едно място.

Решението на СГС Велева да остане в ареста не е окончателно и може да бъде обжалвано пред втора инстанция. Ако това се случи, искането ѝ за промяна на мярката за неотклонение ще бъде разгледано от Софийския апелативен съд на 17 май.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?