Жените и състоятелните републиканци ще са от решаващо значение за парламентарните избори

Жените и състоятелните републиканци ще са от решаващо значение за парламентарните избори

Жените и състоятелните републиканци ще играят ключова роля срещу верните поддръжници на Доналд Тръмп на американските парламентарни избори през ноември, на които демократите са с по-добри шансове, според анкетьорите от института Ипсос, които, въоръжени с нов инструмент, са изправени пред първия си тест след изненадващата победа на милиардера през 2016 г.

Влизането на бизнесмена в Белия дом свари неподготвен целия сектор.

За да получи този път по-пълна картина, Ипсос съчетава три източника на информация: традиционни проучвания, експертен анализ от университета във Вирджиния и милиони съобщения, публикувани в социалните мрежи.
Всичко това влиза в нов инструмент, достъпен безплатно онлайн и представен във вторник във Вашингтон.

"Всичко това се роди от опита ни през 2016 г.", когато републиканецът Доналд Тръмп победи демократката Хилари Клинтън, въпреки прогнозите, обяснява за АФП Клиф Йънг, който отговаря в САЩ за връзките с обществеността в института за проучване на общественото мнение.

"Много организации сгрешиха", тъй като "пазарът като цяло зависеше от един единствен източник: проучванията".

"Малко надценихме" демократката в щатите, в които избирателите не бяха решили как ще гласуват, продължава той, като същевременно проучванията "са склонни да подценяват белите избиратели с ниско образование в селските райони", по-склонни да гласуват за Доналд Тръмп.

"Най-добре е да се използват няколко източника", заключава Клиф Йънг.

В допълнение към около 10 000 интервюта с потенциални избиратели, правени всяка седмица за проучванията, новият инструмент на Ипсос пресява всекидневно до 5,5 милиона съобщения в социалните мрежи. Към това се прибавят прогнозите на специалистите по политическите науки от университета във Вирджиния.

Ипсос следи на повече от 400 места гласуването, предвидено за 6 ноември, когато ще се избират всичките 435 депутати в камарата на представителите и една трета от 100-те членове на Сената (35 места) във Вашингтон, където републиканците имат мнозинство, както и губернатори в 36 щата.

Много силна година за демократите

Всичко сочи, че демократите могат да си върнат камарата, но ще им е по-трудно в Сената, където републиканците вероятно ще запазят мнозинството си, според Ипсос.

"Трите метода предвиждат, че ще имаме много силна година за демократите, въпросът, който остава, е колко висока ще бъде вълната", продължава Клиф Йънг.

Какво да мислим тогава за американския президент, който предвижда републиканска "вълна"?

"Това е чиста фантазия", отговаря Клиф Йънг. "По традиция на междинните избори партията, която не е в Белия дом, печели места в Конгреса", а това гласуване се смята за "референдум" по отношение на президента.
Три демографски групи вероятно ще определят изхода от гласуването.

"На първо място и преди всичко, това са жените", които бяха отблъснати от скандалите около Доналд Тръмп.

"Има голяма разлика в подкрепата на жените за Тръмп и за демократите", твърди Клиф Йънг.

Трябва също да се наблюдават "средната класа и горните слоеве на средната класа, които живеят в предградията. Това често са привърженици на републиканците", където избирателите подкрепят "намаляването на данъците, политиката в помощ на бизнеса и т.н. Но те бяха отблъснати от поведението на президента", продължава тай.

Не трябва обаче да забравяме верните поддръжници на Доналд Тръмп, добавя Клиф Йънг и посочва високата популярност на милиардера сред републиканците - над 80 процента.

Малцинствата са по-малко мобилизирани на избори в средата на мандата. "Но кой знае как ще е тази година?", признава той, тъй като традиционните политически схеми бяха разклатени.

В социалните мрежи Ипсос анализира, благодарение на сложни алгоритми, онлайн разговорите, които "ни помагат да разберем по-добре кои са ключовите теми" за избирателите, уточнява Клиф Йънг.

В допълнение на вездесъщата фигура на президента Тръмп, доминират три въпроса: имиграцията за републиканците, здравната система за демократите, и заетостта.

Попарени от руската намеса в американските президентски избори през 2016 г., анализаторите на Ипсос се опитват също да открият и премахнат "ботове" или автоматизирани електронни адреси, понякога ръководени от чужбина, обяснява Клиф Йънг.

"Това, което искаме наистина да разберем, е какво си казват реалните хора".


По БТА. 

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?