Жените на разгромените бойци на халифата са все по-нарастваща заплаха

Жените на разгромените бойци на халифата са все по-нарастваща заплаха

Американският всекидневник "Вашингтон пост" се спира в понеделник на една нова опасност, възникваща в резултат на очертаващия се разгром на прословутия "Ислямски халифат" в Сирия и Ирак.

През последните месеци рязко нараства броят на бягащите от халифата жени имигрантки, опитващи се да се завърнат в родните си страни или да намерят убежище в центрове за задържане или в бежански лагери по пътя. Някои са майки с малки деца, които твърдят, че са били принудени да пътуват за Ирак или Сирия, за да бъдат със съпрузите си.

Но обезпокоителен брой от тях са прегърнали джихадистката идеология на "Ислямска държава" и остават предани на нейните цели, което личи от интервюта с бивши жителки на халифата, както и от разговори с хора от спецслужбите и с анализатори, които внимателно следят потока на завръщащите се, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

От Северна Африка до Западна Европа новопристигащите джихадистки "половинки" представляват неочаквано предизвикателство за правоохранителните органи, които очакваха наплив от завръщащи се мъже, но вместо това им се налага да се занимават със съдбите на стотици жени и деца. Малко от тези жени са участвали в сражения, но въпреки това правителствата започват да ги смятат за потенциални заплахи както в близък времеви план, така и в по-далечно бъдеще.

Предвид очертаващата се неизбежност на разгрома на халифата, лидерите на ИД през последните седмици са издали специални инструкции към завръщащите се техни последователки да се готвят за нови мисии, които включват извършване на самоубийствени атаки и подготовка и обучение на децата им за бъдещи терористи, пише "Вашингтон пост".

"Несъмнено е, че има случаи на жени, които са били насила въвлечени в орбитата на ИД, но има и други, които са се радикализирали, като сред тях има и такива, които са поели важни роли", казва Ан Спекхард, директорка на Международния център са изучаване на насилническия екстремизъм - организация, проучваща на терен дезертьорите и бягащите от ИД.

Статията на вестника започва с разказа на мароканка, представила се само като Зара, завърнала се от халифата. Сега тя живее в дома си в Мароко и е покрита отгоре до долу с ислямското черно облекло. Тя се зарича, че един ден ислямският рай, което според нея е откраднат на семейството ѝ, ще се възроди. "Ние ще възпитаме смели и силни синове и дъщери и ще им разказваме за живота в халифата. "Макар че не успяхме да го запазим, нашите деца един ден ще го възродят", казва Зара.

Много от жените бежанки се смятат за задължени не само да отглеждат бъдещи терористи. През последните месеци нарастващ брой от тях са били определени да провеждат военни операции както вътре в халифата, така и в родните им страни, посочват анализатори, цитирани от вестника.

При основаването на халифата лидерите на ИД по правило не насърчаваха жените да служат на бойното поле или да стават атентаторки самоубийци. С нарастването на загубите на бойното поле обаче групировката даде на женските си последователи "по-широк мандат да убиват", заключава "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят