Жените, ромите и жителите на селата по-активни до 16 часа в изборния ден

Жените, ромите и жителите на селата по-активни до 16 часа в изборния ден

Избирателната активност малко след 16 часа е по-ниска от активността към същия час на първия тур на президентските избори преди седмица. Това показват проучванията на НЦИОМ, които се извършват успоредно на хода на изборите.

В неделя, 29 октомври, се провежда втория тур на президентските избори в България. На балотаж се явяват двойката Георги Първанов – Ангел Марин и Волен Сидеров – Павел Шопов. На първия тур миналата неделя класиралият се на първо място кандидат Георги Първанов не можа да вземе достатъчно гласове, за да спечели изборите. Той изпревари класиралия се втори Волен Сидеров със значителна преднина от над 60%, при избирателна активност над 42%, по-висока от изборите за президент преди 5 години.

Докъм ранния следобед тази неделя средната избирателна активност на балотажа беше по-висока от тази преди седмица, но впоследствие се забави и спадна под стойностите ѝ миналата неделя, казаха от НЦИОМ пред БНР.

До 16,15 часа активността е била най-висока в селата, най-ниска – в столицата. За разлика отпреди седмица сега тя се е забавила и в малките градове.

48% от гласувалите към 16 часа са над 50-годишна възраст. Съотношението гласували жени към мъже е 56 : 46. За разлика от първия тур значително по-активни са избирателите сред ромското население, отчитат още от НЦИОМ.

Според данните на ЦИК към 17 часа средната избирателна активност в страната е била около 34%, малко под активността преди седмица. Активността “е теглена назад” от ниския брой гласувал в 23 и 24 избирателни райони на столицата, където към 17 часа правото си на глас са упражнили 25-26% от избирателите.

Най-висока активността е в Североизточна България – Търговище, Разград, Силистра, Шумен, както и в Кърджали – над 40%, казаха още от ЦИК.

Сутринта в неделя двамата кандидати за президент и кандидатите за вицепремиер упражниха правото си на глас в избирателните секции, в които гласуваха и преди седмица.

Пред журналисти действащият президент и кандидат за втори мандат Георги Първанов заяви минути, след като е гласувал, че няма по-добър начин да изразиш позицията си от гласуването.

Първанов бе запитан как ще мотивира хората, които не са дали своя глас на първи тур, да го направят сега. “Аз мисля, че изборът е много ясен. Той е мотивиращ и за едната, и за другата страна. Вярвам, че много хора ще намерят сили да преодолеят различията и да гласуват”, посочи той.

“На изборите е важна победата. По-убедителната победа ни дава повече легитимност”. Това пък каза вицепрезидентът и кандидат за втори мандат Ангел Марин веднага, след като гласува. Той допълни, че изборите за президент на България дават надеждата за доброто и сигурно бъдеще на страната. Марин коментира, че и първият тур, и днешният втори тур преминават много цивилизовано, което означава, че българите гласуват с ясното съзнание, че трябва да се мисли за бъдещето.

”Гласувам за една нова власт, която да свали мафията и да разобличи корумпираните. Това всъщност иска Европейският съюз от България”, каза от своя страна вторият кандидат за президент Волен Сидеров минути, след като упражни правото си на вот. Очаквам победа, заяви Сидеров и добави, че се надява избирателната активност на балотажа да е по-висока от тази на първия тур на изборите.

Кандидатът за вицепрезидент на “Атака” Павел Шопов гласува в Пловдив и след това каза пред журналисти, че е гласувал “да започнем да си връщаме България, защото родината ни бе отнета от наши и чужди политически мафиоти и е крайно време да вземем нещата в свои ръце”.

След като гласува, премиерът Сергей Станишев заяви: “Аз съм убеден в резултата от изборите, но мисля, че важно е и съотношението в гласовете между победителя и втория претендент, защото на тези избори българското общество трябва да покаже своето европейско мислене”.

“За мен е много важно с какъв президент България ще влезе в ЕС. Дали ще можем ние като нация да надграждаме, дали ще се хвърлим към миналото и каква част от обществото ни гледа към разделението, към противопоставянето и към конфронтацията и ксенофобията”, каза още премиерът. Според него, за да не се случвали неочаквани за България неща, всеки гражданин трябвало да изрази своето отношение по основните въпроси, какъвто и е изборът за президент.

Към 16 часа в избирателна секция в Горубляне гласува и бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Саксобургготски.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?