Жените у нас взимат повече лекарства от мъжете

Жените у нас взимат повече лекарства от мъжете

Близо 40% от българите взимат редовно предписани от лекарите лекарства, показват данни от анализ на Евростат за приемането на медикаменти от гражданите на ЕС през 2014 г. 

Като цяло жените в България във всички възрастови категории вземат много повече лекарства, отколкото представителите на силния пол. Така например във възрастовата категория над 75 години, 85% от жените у нас вземат лекарства при 80 на сто при мъжете.

Същото е положението и при най-младите - близо 10 на сто от момичетата на възраст 15-24 г. приемат лекарства при едва 3 процента от момчетата у нас на тази възраст.

Непредписани от лекарите медикаменти употребяват около 40 на сто от мъжете и близо 50 на сто от жените у нас, отчита анализът, цитиран от БТА.

Най-висок процент от българите, които вземат предписани от лекарите медикаменти, са хората на възраст над 75 години - близо 83 на сто от тази възрастова категория редовно употребява лекарства. В по-долния възрастов сегмент 65-74 г. хората, които редовно ползват медикаменти, са 76%.

Най-малък, естествено, е делът на българите, които приемат медикаменти на възраст 15-24 г. - само 6,5 на сто.

Горните тенденции могат да се обяснят и с факта, че възрастните хора се нуждаят от повече медицина и че в общото население на всяка страна има повече възрастни жени, отколкото мъже, отчита анализът на Евростат.

Споделяне

Още от България