Жените в България получават 15% по-ниски заплати от мъжете

Жените в България вземат около 15% по-ниски заплати от мъжете, което е средното ниво за Европа, показват анализ на Евростат за неравнопоставеността в заплащането между половете.

В страните-членки на ЕС брутното почасово възнаграждение на жените през 2012 година е било средно с 16.4 процента по-малко от това на мъжете.

Най-високи разлики в нивата на заплащането между половете са регистрирани в Естония - там жените получават около 30 на сто по-малко от мъжете. В Германия, Австрия, Чехия и Словакия разликите в заплащането между мъже и жени варират от 22 до 25 процента.

Почти пълна равнопоставеност има в Словения – разликата е само 2.5 процента. В Малта и Полша разликата е малко над 5 процента.

Евростат отчита, че неравнопоставеността в заплащането между половете е по-голяма  в частния сектор. Най-високи разлики в частния сектор при заплащането на мъже и жени са регистрирани в Португалия - над 30 процента, Германия – 26%, Кипър, Словакия и Великобритания - по 24 процента.

Най-ниски разлики в заплащането в частния сектор между мъже и жени са открити в Словения - 9 на сто. За България този показател е 12.6 процента.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?