Жените в България получават 15.4% по-малко от мъжете

Жените в България получават 15.4% по-малко от мъжете

Българските жени получават средно с 15.4% по-малко от мъжете, което поставя страната в средата на ЕС по равно заплащане на труда. Средната различка в Европейския съюз е 16.3%, показва изследване на Комисията за защита от дискриминация, оповестено от заместник-председателят на институцията Баки Хюсеинов пред “Дарик“.

Изследването показва, че жените в ЕС са по-образовани и с по-дълъг живот от мъжете, но печелят по-малко.

Един от големите проблеми в България е свързан с жените на възраст между 25 и 34 години, които искат да създават семейство или вече са станали майки. Връщайки се на пазара на труда след майчинство, тези жени попадат под ударите на трудовата дискриминация.

Много собствениците на фирми не искат да инвестират в квалификацията и преквалификацията на жените и често търсят начини, за да се освободят от тях.

“Тези дискриминационни елементи трябва да се премахнат от пазара на труда", коментира Хюсеинов. Според него все още не може да се каже, че е постигнато ефективно прилагане на принципа за равно заплащане за равностоен труд.

“България е една от страните, които добре стои в сравнение със средното ниво в ЕС. След България са Германия, Франция, а преди нас са Швеция, Румъния, Люксембург, Унгария. Можем да кажем, че има още какво да се прави в тази насока. Но средно бихме могли да кажем, че икономическите субекти спазват или се мъчат да спазват нормативното законодателство в България", коментира Баки Хюсеинов.

Споделяне

Още от България