Жените в Европа с 39% по-ниски пенсии от мъжете

Жените в Европа получават средно с 39% по-ниски пенсии от тези на мъжете, показва проучване на Европейската комисия (ЕК). Причините за по-ниските пенсии на жените са основно три – по-ниските равнища на заетост сред жените, това, че работят по-малко часове и години и по-ниските заплати, които получават.

 

Ситуацията в отделните части на ЕС се различава чувствително. Големи разлики между пенсиите на жените и мъжете се откриват в много държави членки. В 17 от тях разликите между пенсиите са по-големи или равни на 30 %. Две от най-големите разлики между пенсиите на жените и мъжете се наблюдават в Люксембург (47 %) и Германия (44 %). Най-малка е разликата в Естония (4 %), следвана от тази в Словакия (8 %).

 

Установено е, че бракът и майчинството увеличават разликата между пенсиите на жените и мъжете. Разликите са по-малки за неомъжените жени, но въпреки това остават големи (17 %).

 

Данните също така показват ясна "санкция за майчинство" - раждането на деца води до по-неблагоприятни условия за пенсиониране за жените в почти всички държави членки. В повечето случаи "санкцията за деца" нараства заедно с броя на децата.

Споделяне

Още от Европа