Женската организация на ЕНП в Брюксел е отказала членство на ДСБ-Жени

Женската организация на ЕНП в Брюксел е отказала членство на ДСБ-Жени

Женската организация на ДСБ не е приета за член на дружеството на жените в Европейската народна партия (ЕНП) с мотива, че заради "настоящата политическа ситуация в България е необходимо още време преди вземане на финално решение". Това става ясно от официална кореспонденция между двете организации.

Самата партия ДСБ е член на ЕНП. Национален клуб на жените към ДСБ е учреден според устава на Демократи за силна България, но е и надпартийна организация, тъй като има членове, който не принадлежат към ДСБ и непартийни активисти. Организацията е учредена на 28 май 2016 г. на изпълнителен съвет на ДСБ.

Последното писмо, в което ЕНП-Жени твърдят, че се нуждаят от още време и изтъкват неясен аргумент за "настоящата политическа ситуация" у нас, е получено на 25 април. От женската организация на ЕНП твърдят, че ще държат отворена молбата за членство на "Националния клуб на жените" към ДСБ и при промяна ще информират централата им в София.

"Писмено се представихме на ЕНП -Жени и бяхме поканени и присъствахме на събрание и конференция, който се състояха в София на 16-ти и 17-ти октомври 2016 г. На събитието бяхме представени на съвета на организацията, запознахме се с ръководството и бяхме уверени в това, че на следващото събрание на съвета, през м. януари 2017 г. ще бъде разгледано и утвърдено членството ни, като женска организация към българска партия, член на ЕНП", поясниха в свое становище от женската организация на ДСБ.

"Предоставихме всички изискани документи, но членството не бе утвърдено на събранието през м. януари тази година, като бяхме успокоени, че това ще се случи на предстоящото събрание през април. Получихме обаче писмо с неаргументиран отказ. Писмото е обидно лаконично и не отговаря на етикета за политическа кореспонденция", казват още от ДСБ-Жени.

За тях е необяснимо защо като аргумент от сестринската им организация в ЕНП изтъкват "актуалната политическа ситуация в България".

От организацията в София наблягат на факта, че доскорошният евродепутат и настоящ еврокомисар на страната ни – Мария Габриел е зам. председател на ЕНП-Жени."Отказът пък се случи в момент, в който излезе новината, че Мария Габриел е от инициаторите на българската група в европарламента, настояваща за отпадане на мониторинговия механизъм за България. Няма съмнение, че отказа на членството на Националния клуб на жените към ДСБ е повлиян от мнението и гласа на Мария Габриел", смята организацията в София.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?