Женско лице за първи път ще се появи на американска банкнота

Женско лице за първи път ще се появи на американска банкнота

На американската десетдоларова банкнота ще бъде изобразена жена, а коя точно ще бъде тя предстои да изберат самите граждани на страната, съобщават информационните агенции, цитирайки американския финансов министър Джак Лу.

"От момента, в който първите банкноти бяха въведени в обращение, ние няколко пъти сме сменяли лицата на нашите парични знаци и аз се гордея, че новите "десетачки" ще станат първите, на които ще бъде изобразено женско лице", заяви той.

Лу уточни, че тези банкноти ще бъдат пуснати в обращение през 2020 г., когато се отбелязват сто години от приемането на 19-тата поправка в конституцията на САЩ, даваща право на жените да гласуват.

Чие лице ще се появи на банкнотите ще стане ясно до края на годината. По думите на министъра американците сами трябва да предложат лице, което според тях олицетворява демокрацията в страната.

"Ние приканваме всички да влязат в нашия сайт, за да се присъединят към обсъждането", посочи финансовият министър.

На сегашната банкнота с номинал 10 долара е изобразен първият министър на финансите на САЩ Александър Хамилтън, който е заемал поста при президента Джордж Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?