Жерар Депардийо в Русия: "като на карнавал с подаръци"

Депардийо на гости на Кадиров

Жерар Депардийо се чувства добре навсякъде в Русия, като на безспирен карнавал с подаръци. Ту му връчват тържествено местно жителство, ту му обещават къща край реката. А лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров просто взе, че му подари апартамент - мезонет за 15 милиона рубли (375 736 евро), пише в сряда руският вестник "Комсомолская правда", цитиран от БТА.

Депардийо получи неотдавна руски паспорт, след като публично се възмути от данъчната политика във Франция. Актьорът пристигна вчера в Чечения по покана на местния лидер Кадиров. Станал вчера почетен гражданин на Чечения, Депардийо, придружен от своя домакин, огледа новата си придобивка и едва не се впусна да танцува лезгинка от радост, твърди вестникът.

Апартаментът на новия руски гражданин с над 3 метра високи тавани и площ от 200 квадрата е на 27-ия етаж в 40-етажна сграда в центъра на чеченската столица Грозни - "Олимп" е най-високият жилищен комплекс в Русия извън Москва. Мезонетът е купен не с пари от чеченския бюджет, а със средства от фонда, носещ името на Ахмат Кадиров - бивш чеченски лидер, баща на днешния, информира изданието.

Чеченски интернет потребители обаче обсипали Кадиров младши с упреци след неговите срещи с Депардийо. "В името на Аллах не хвърляй позор върху народа ни! Аллах ще те запита: Защо сестра ни танцува с този безбожник?", укорява местен жител своя лидер.

Депардийо вече получи официално жителство в главния град на Мордовската република Саранск - на 650 км източно от руската столица. Регистриран е в апартамент в местна "сграда за елита", но той не му е подарен, уточнява всекидневникът.

След историята с руското гражданство и жителството в Саранск с Жерар Депардийо едва ли би могло да се случи нещо още по-срамно. Актьорът обаче продължи обиколката из страната с посещение в Чечения, цитира "Комсомолская правда" коментар от в."Велт".

Германското издание свързва Чеченската република с корупция и убийства, се казва в статията.

"Флиртът" на Русия със симпатизиращия ѝ чужденец твърде напомня съветските времена, пише в. "Крисчън сайънс монитър", цитиран в статията.

Депардийо взе руско гражданство в знак на протест срещу френските данъци, но ще трябва да плаща налози и в Русия. Първо ще се наложи навярно да плати данък дарение за апартамента в Грозни - 4,8 милиона рубли (120 235 евро, б. р.), пише "Известия".

Лицата, живели в Русия по-малко от шест месеца, дори да са нейни граждани, дължат данък в размер на 30 процента от стойността на придобития имот. Освен това трябва редовно да се плаща данък сгради в хазната на град Грозни, отбелязва руският вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?