Жертви и ранени при нови престрелки в Източна Украйна

Жертви и ранени при нови престрелки в Източна Украйна

Ракетно-минометен удар, нанесен от украинските въоръжени сили срещу проруските сепаратисти в източната част на Украйна, е взел редица жертви и са ранени десетки хора, предадоха руските медии в неделя.

Поне 13 диш, от които две деца, са загинали в източноукраинския град Горловка, който се намира под контрола на проруските сепаратисти, съобщи РИА Новости, цитирайки съобщение на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Един от снарядите е избухнал недалече от централния родилен дом в града. Съобщава се и за поражения в сградата на енергийнот одружество "Донбасенерго". Украинската артилерия стреляла от позиции край града. Нанесени са сериозни поражения на железопътната мрежа около Горловка, поради което движението на влакове в района е преустановено и градът не може да бъде напуснат с влак.

Най-малко петима души са загинали и 50 са ранени от артилерийски обстрел и друг град на Донецка област – Авдеевка. По данни на представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република в града са поразени общежития и жилищни сгради, в една от които е избухнала и газовата инсталация.

Военни източници твърдят, че украинските сили са извършили пробив и са в покрайнините на Авдеевка в акция по обкръжаването на града. По непотвърдени данни пехота и бронирана техника на украинската национална гвардия са навлезли в съседния град Шахтьорск.

Очевидци оттам съобщават за престрелки и артилерийски залпове в покрайнините му.

РИА Новости информира, че Шахтьорск се атакува от две страни с поне сто единици военна техника. Ако украинските военни завземат града, то близките  Горловка, Донецк и Макеевка се се окажат под обсада.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?