Жертви на картела на камиони могат да претендират за обезщетения

Жертви на картела на камиони могат да претендират за обезщетения

Фирми, които са купили тежкотоварни автомобили над 6 тона в периода 1997-2011 г., могат да претендират за обезщетение от производители като германските МАН (MAN), който е под шапката на "Фолксваген" (Volkswagen) и "Даймлер" (Daimler), шведско-френският Волво/Рено (Volvo/Renault), холандският ДАФ (DAF) и италианският "Ивеко" (Iveco). Компаниите бяха санкционирани с близо 3 млрд. евро през лятото на 2016 г. от антимонополния орган на Европейската комисия заради договаряни цени. Отделна процедура за налагана на санкция по същия казус се води и срещу шведската "Сканиа" (Scania).

Потърпевшите от картела за налагане на по-високи цени ще могат да получат от 10 до 20 на сто от платените от тях суми при водене на съдебни дела. Претенции могат да предявяват и български клиенти на наказаните компании в посочения период, заявиха от немската компания "Софоклес" (Sophokles GmbH), която е готова да води съдебни дела и извънсъдебни спорове от името на своите клиенти и само при присъждане на обезщетение ще взема част от компенсацията, но не посочва каква.

Компанията, която има богат опит във финансирането на подобни процеси, смята, че потърпевшите от този картел имат много голям шанс да бъдат спечелят заведени дели и призовават българските фирми и търговски лица да се свържат с тях, за да обсъдят всички възможности за тяхното обезщетение.

Споделяне

Още от Бизнес