Жертвите на аварията в руската ВЕЦ станаха 12

Броят на жертвите при аварията в руската Саяно-Шушенска ВЕЦ достигна 12 души, предадоха световните агенции във вторник. Говорителят на следствения комитет при руската прокуратура Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че инцидентът не е резултат от терористичен акт. 

"Специалистите по взривни вещества от Федералната служба за сигурност не откриха следи от експлозиви на мястото на аварията", подчерта Маркин. По случая е повдигнато наказателно дело за нарушения на правилата за безопасност на труда. 

При аварията в една от най-големите водноелектрически централи в света загинаха 12 работници и други 11 бяха ранени. 64 души все още са в неизвестност и според властите вероятността да бъдат намерени живи е нищожна. 

Възстановяването на ВЕЦ-а може да струва над 10 милиарда рубли, заяви управляващият директор на енергийната компания "РусГидро" Борис Богуш. Пълната картина ще стане ясна след оценката на щетите в машинната зала, каза той и добави, че  пълното възстановяване на станцията ще отнеме няколко години. 

Ръководителят на руската република Хакасия Виктор Зимин обяви 19 август за ден за траур, съобщи пресслужбата на администрацията. Днес във всички храмове в Красноярския край ще бъдат отслужени панихиди за жертвите на аварията. 

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?