Жертвите на безредиците в Киргизстан достигнаха 170

Жертвите на безредиците в Киргизстан достигнаха 170

Броят на жертвите от безредиците в Киргизстан нарасна на 170, съобщи във вторник здравното министерство в Бишкек, цитирано от ИТАР-ТАСС. По последни данни на ведомството, 1762-ма пострадали са потърсили медицинска помощ по време на конфликта. 826 от тях са изпратени в болници.

Във вторник Узбекистан спря да приема бежанци от Южен Киргизстан - узбеки, търсещи спасение от погромите в региона, предаде ИТАР-ТАСС.

Узбекистанските власти вече са регистрирали 45 хиляди бежанци - без да се броят децата, за които няма точни данни, посочва агенцията. "Вече няма къде да ги настаняваме", заявил узбекистанският вицепремиер Абдула Арипов, цитиран от местни медии. Според него във връзка с наплива от бежанци Узбекистан трябва да бъде подпомогнат от международните организации. Настанените в узбекистански бежански лагери получават храна и медицинска помощ.

Според здравното министерство в Ташкент, ранените и болните сред тях са 735 души, 134 от които са с огнестрелни рани. Министърът Адхам Икрамов съобщи, че 77 бежанки са изпратени в родилни домове, а 7 от тях вече са родили.

Два китайски чартърни самолета евакуираха във вторник сутринта от Киргизстан 195 граждани на Китай и според външното министерство в Пекин вече са се приземили в Урумчи - център на Синцзян-Уйгурския автономен район.За спешно връщане в родината са настояли близо 600 от общо към хиляда китайски граждани, заварени от размириците в Южен Киргизстан. Останалите ще бъдат превозени в Китай с още два чартърни полета до края на днешния ден. Все още няма данни за китайски граждани, загинали в Киргизстан.

Масовите безредици в регионите около градовете Ош и Джалалабад започнаха на 10 юни. Според губернатора на Джалалабадска област Бектур Асанов, говорил пред киргизстанската национална телевизия, обстановката в района тази нощ е била спокойна, въпреки че "някои сили" направили опити да провокират ескалация на насилието. Сравнително спокойна е била нощта и в Ош, където според местни жители обстановката е напрегната само в две-три предградия.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН обсъди обстановката в Киргизстани осъди насилието на междуетническа основа там.

"След като бяха информирани за последните събития в Киргизстан, 15-те членове на Съвета за сигурност осъждат повтарящите се действия на насилие в централноазиатската република и приканват към спокойствие и към завръщане към принципите на правовата държава, както и към мирно разрешаване на различията", се казва в изявление на Съвета за сигурност, прочетено от неговия месечен председател, мексиканския посланик в ООН Клод Елер.

Членовете на Съвета за сигурност подчертаха също така необходимостта от раздаването спешно на хуманитарна помощ на населението на Киргизстан.

На заседанието на Съвета за сигурност политическият директор на ООН Лин Пескоу е призовал за спешното създаване на хуманитарен коридор по въздух или суша за доставянето на храни и вода главно за населението в южния киргизстански град Ош, предаде Ройтерс.

Пескоу уточни след заседанието на Съвета, пред репортери, че тази седмица се очаква ООН да отправи призив за оказване от целия свят на хуманитарна помощ на страдащото от насилието на етническа основа население на бившата съветска република.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?