Жертвите на блъсканицата в Камбоджа станаха 456

Жертвите на блъсканицата в Камбоджа станаха 456

Броят на жертвите при блъсканицата по време на празника на водата в камбоджанската столица Пномпен достигна 456 души, съобщи Ройтерс в сряда. Стотици са ранените при паническото бягство на хиляди хора по тесния висящ мост в понеделник вечерта.

Предварителният доклад на правителствената комисия, разследваща трагедията, повтаря казаното по-рано от правителствен говорител. Той съобщи, че мостът е бил построен така, че да може да се люлее, но рязкото му разклащане  хвърлило тълпата в ужас, някои извикали, че е счупен, след което започнало фаталното меле.

Според Ройтерс трагедията повдига много въпроси - например как толкова много хора са били допуснати да влязат в толкова тясно пространство на малкия изкуствен остров или дали полицията е обучена добре да овладява тълпите.

Според камбоджански анализатори злополуката ще се помни дълго в Камбоджа, но правителството на Хун Сен ще оцелее заради популярността си в селските райони и здравите си връзки с бизнес елита, съдебната власт и силите за сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?