Жертвите на будистките протести в Бирма станаха девет

Жертвите на будистките протести в Бирма станаха девет

Девет души бяха убити при сблъсъци по време на антиправителствените протести в столицата на Бирма Янгон, съобщи в четвъртък местната телевизия.

Сред загиналите са осем протестиращи и японски журналист. По време на разгонване на протестния митинг са били ранени 11 от демонстрантите и 31 войници.

Протестите на будистките монаси и мирни граждани в Бирма продължиха за десети ден в четвъртък, независимо от официалната забрана на властите.

Местните медии предават, че силите за сигурност са стреляли предупредително, но според очевидец на събитията не е било ясно дали куршумите са изстреляни в демонстрантите или над главите им. Армията призовава протестиращите да се разотидат или ще последват “сериозни действия”.

Участниците в акцията са спрели пред верига от войници, хванали са се за ръце и започнали да пеят националния химн, твърдят очевидци.

По същото време в други части на града хората се събират на групи по тротоарите, пеят патриотични песни и скандират обиди по адрес на войниците, преминаващи с камиони покрай тях.

Съобщава се обаче, че протестните акции са по-малко в сравнение със сряда, когато по улиците на Янгон излязоха десетки хиляди души. Тогава властите използваха сълзотворен газ и огнестрелно оръжие, а свидетели заявиха, че будистките монаси са били пребивани и влачени към полицейските фругони.

В нощта срещу четвъртък от Бирма започна да изтича информация за атаки на спец подразделения в някои манастири в Янгон и в други региони на страната. Очевидец на нападение на един от най-големите манастири в столицата на Мианма съобщава за крясъци, идващи от обителта.

В манастири от източните градове са задържани монаси, по думите на местни жители сградите са с разбити стъкла, по земята има и гилзи от куршуми. Арестувани са над 200 души, за тяхната съдба нищо не се знае.

В същото време Съветът за сигурност на ООН не можа да приеме съгласувана резолюция  по ситуацията в Бирма заради позицията на Китай, предаде Франс прес.

Представителят на Китай Ван Гуан  заяви, че въвеждането на международни санкции против военния режим в Мианма няма да е "полезно". "Разбираме, че положението там е сериозно. Надяваме се правителството и народът да успеят да изградят разногласията и да се възстанови редът", обясни той.

Съветът за сигурност призова властите в Бирма да не възпрепятстват визитата на посланика на ООН Ибрахим Гамбари и да проявят "сдържаност" при въвеждането на ред.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН бе свикано по настояване на британския премиер Гордън Браун, който предупреди, че Европейският съюз е готов да предприеме санкции срещу режима в Мианма заради отношението срещу мирните демонстранти.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?