Жертвите на Covid-19 във Великобритания надхвърлиха 50 000

Жертвите на Covid-19 във Великобритания надхвърлиха 50 000

Великобритания стана първата европейска държава, в която жертвите на Covid-19 надхвърлиха 50 000. Данните за последното денонощие показват нови 595 жертви, с което общият брой достигна 50 365 души. По брой на жертви в света Великобритания е след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико. 

Данните на правителството се отнасят само за починалите в рамките на 28 дни от даване на положителна проба за коронавирус. Бройката обаче е по-висока, ако в това число влизат всички, в чиито смъртни актове се споменава Covid-19.

Преди седмица правителството наложи пълна карантина в Англия за втори път тази година. Тя трябва да приключи на 2 декември. Останалите части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, следват своя политика в борбата с пандемията.

Франция съобщи за 35 879 нови случая на Covid-19 за денонощие, което е ръст спрямо огласените 22 180 случая предишния ден, но доста под равнищата от 58 000 и 60 000 от миналата седмица, и рекордните 86 852 нови заразени от събота, предаде Ройтерс.

През изминалите 24 часа в страната са починали още 328 души с коронавирус, при 1220 вчера, което включваше 754 души, починали за няколко дни в домове за възрастни хора.

Близо две седмици след началото на втората национална карантина новите случаи за първите три дни от тази седмица са общо малко над 78 000. За сравнение, новите заразени през първите три дни на миналата седмица бяха общо над 129 000.

Постъпилите в болница през последното денонощие са 441, което също е значително по-малко от хоспитализираните над 1000 души на ден през първата половина на миналата седмица. Броят на постъпилите в интензивно отделение е спаднал до 53-ма души - най-ниското равнище от средата на октомври.

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавирус в Германия нарасна с 21 866 през последното денонощие и вече е 727 553, сочат днешните данни от института по заразни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс. Починалите за 24 часа са 215. Смъртните случаи в Германия са общо 11 982.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан предупреди днес, че ограниченията, въведени, за да бъде забавено разпространението на коронавируса, вероятно ще останат в сила и през зимата заради все още високия брой новозаразени, предаде Асошиейтед прес.

Шпан заяви по радио РББ, че големи коледни партита и другите социални събирания с по над 10-15 души са малко вероятни.

Германия е във втората от общо четири седмици на частична карантина, предназначена да помогне на здравната система да не колабира. Ресторантите и баровете, както и местата за спорт и развлечение, са затворени, въведени са и нови ограничения за социалните контакти, но училищата и магазините остават отворени.

Дори и Германия да успее да намали броя на новозаразените, тя пак няма да може да се върне веднага към нормалното положение, предупреди Шпан.

"Това не означава, че още от декември или януари ще можем да започнем със сватбите и коледните партита, сякаш нищо не се е случило", каза германският здравен министър.

Австрия днес за първи път регистрира над 9000 нови заразявания с коронавирус за един ден, а правителството е подложено на все по-голям натиск да въведе по-строги мерки за овладяване на заразата, предаде Ройтерс.

По-рано този месец Австрия въведе частична карантина до края на ноември, за да забави разпространението на вируса. Ресторантите, кафенетата и баровете спряха работа, освен за продажба на храна за вкъщи. Театрите и музеите бяха затворени. Наложен беше нощен полицейски час от 20 ч. до 6 ч. Въпреки това заразяванията продължават да се увеличават.

По данни на вътрешното и здравното министерство през последното денонощие са регистрирани 9262 нови случая. Предишният рекорд беше в събота, когато бяха отчетени 8241 случая. При първата вълна на вируса върховото ниво беше 1050 случая на ден през март.

Правителството казва, че ще оцени ситуацията утре - 13 дни след въвеждането на полицейския час и частичната карантина, и може да обяви допълнително затягане на мерките.

Според властите 6000 нови случая на ден е равнището, което в крайна сметка ще претовари болниците отвъд техните възможности.

Русия обяви днес рекорден прираст от 439 починали заразени с коронавируса за изминалите 24 часа, с които официалният брой от смъртните случаи от Covid-19 в страната възлиза на 32 032, предаде Ройтерс.

Властите съобщиха и за 21 608 новозаразени за изтеклото денонощие, от които 5997 са в столицата Москва. Общият брой на установените носители на вируса в Русия от началото на епидемията възлиза на 1 858 568 души.

От днес в Турция е забранено пушенето на открити места - улици, паркове, площади, градинки и спортни площадки.Нареждането е на Министерство на вътрешните работи и е изпратено за изпълнение до властите във всичките 81 области на страната.

Забраната за тютюнопушене на открито се въвежда като допълнителна мярка към епидемиологичните мерки срещу разпространението на коронавируса,съобщиха медиите.

В документа се посочва, че пушачите свалят маските от лицата си, когато пушат, което е противопоказно за правилното ползване на маските като средство срещу разпространението на коронавируса. Това налага въвеждането на забрана за пушене на открито.

Преди време в Турция със закон бе въведена забрана за пушене в закрити места (учреждения, заведения, пристанища, аерогари), която продължава да действа и понастоящем.

За изминалото денонощие в Турция са установени нови 2529 случая на коронавирус, починалите са 87 души, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Броят на тежко болните е надхвърлил 3000, а общо в страната са установени 45 800 активни болни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус