Жертвите на ебола в Източно Конго станаха над 2000

Жертвите на ебола в Източно Конго станаха над 2000

Починалите вследствие на продължаващата от година епидемия от ебола в Демократична република Конго надвишиха 2000, сочат правителствени данни от петък, цитирани от Ройтерс.

Правителственият екип, натоварен да ръководи борбата с епидемията, заяви, че потвърденият брой на заразените и вероятните случаи на заболяването също са достигнали нов пик и са над 3000.

Според публикуваните днес правителствени данни смъртните случаи от ебола са 2006, а заболелите – 3004.

Само епидемията от същото заболяване в периода 2013-2016 г. в Западна Африка беше по-смъртоносна. Тогава починаха над 11 300 души от общо 28 000 заразени.

Въпреки разработването на ефективна ваксина и лечение здравните работници срещат трудности да овладеят разпространението на болестта в отдалечени и засегнати от въоръжени конфликти райони в Източно Конго, където много от местните изпитват недоверие към действията за справяне с епидемията.

"За да проработи лечението, хората трябва да вярват на здравните работници, които го прилагат. За това ще са нужни време, ресурси и много здрава работа", заяви Международният комитет на Червения кръст.

Сегашната епидемия е десетата в Конго, но е първата в гъсто населените гористи провинции Северно Киву и Итури, където въоръжени конфликти и етнически убийства от десетилетия подкопават сигурността в някои райони.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят