Жертвите на фелдшера убиец в Германия се оказаха над 100

Нилс Хьогел крие лицето си пред съда в Олденбург

Бивш фелдшер, който излежава доживотна присъда за убийство на няколко пациенти, бе отново изправен пред съда в северния германски град Олденбург във вторник по обвинения, че е убил още около 100 пациенти в две болници в Германия, предаде Асошиейтед прес.

41-годишният Нилс Хьогел призна пред съда в Олденбург днес, че броят на убитите от него приблизително съответства на обвинението. Процесът започна с минута мълчание за неговите жертви.

Обвиненията в убийство се отнасят за периода от работата на Хьогел в Олденбург между 1999 и 2002 г. и в друга болница в съседния Делменхорст от 2003 до 2005 г. Умъртвените от него пациенти са на възраст между 34 и 96 г.

Хьогел бе обвинен през 2015 г. за две убийства и за два опита за убийство. На процеса тогава той каза, че съзнателно е давал на произволно избрани пациенти силно завишени лекарствени дози, предизвикващи спиране на сърдечната дейност или други усложнения, за да се опита после да ги спаси от смърт и така да впечатли колегите с медицинските си умения.

След произнасянето на първата присъда стана ясно, че всъщност жертвите на фелдшера са много повече - над 100, и започна ново следствие. Проучени бяха стотици смъртни случаи в двете болници, включително и чрез ексхумация на телата на бивши пациенти. Поради големия обществен интерес и желанието на много свидетели, чийто близки са били умъртвени по този начин, да бъдат на процеса, съдът заседава в специално пригодена голяма зала, използвана за конферентен център. Съдията обеща справедлив съдебен процес за Хьогел.

Втора присъда може да отнеме правото на Хьогел за помилване в бъдеще. Германското право изключва натрупване на присъди за излежаване. По принцип хора с доживотни присъди могат да поискат помилване след излежаване на 15 г.

Очаква се вторият процес срещу убиеца да приключи през май догодина. Полицията смята, че ако местни здравни чиновници не се бяха колебали да алармират властите за подозрителните случаи в двете болници, Хьогел би могъл да бъде възпрян по-рано. Заведени са дела и срещу бивши служители в двете здравни заведения.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?