Жертвите на кървавата баня в кримски колеж вече са 19

След информацията за взрив се съобщава, че 18-годишен ученик застрелял хората

Жертвите на кървавата баня в кримски колеж вече са 19

Деветнадесет станаха жертвите на кървавата баня в техникум в кримския град Керч, която според разследващите е била извършена от 18-годишния ученик в ІV курс на политехническия колеж Владислав Росляков. Камери са го заснели да влиза в учебното заведение с пушка, а тялото му било открито с огнестрелни рани в библиотеката на втория етаж. Броят на ранените е нараснал на 52-ма.

След като първоначалните информации бяха за един и дори няколко взрива и бе образувано дело за терористичен акт, в последното съобщение на Следствения комитет на Русия се посочва, че делото е преквалифицирано в убийство на двама и повече души. Предварителните заключения на следствието са, че Росляков е застрелял намиращите се в колежа хора, а след това се е самоубил, посочва комитетът.

Говорителката на Следствения комитет на Русия Светлана Петренко обясни, че младежът е нахлул в техникума и е открил стрелба.

"Идентифициран е младежът, пристигнал в техникума непосредствено преди нападението, който, съдейки по видеозапис, е държал в ръцете си пушка. Той се оказа ученикът от ІV курс, 18-годишният Владислав Росляков. Тялото му със следи от огнестрелна рана бе намерено в едно от помещенията на техникума", каза Петренко.

В последната информация на сайта на Следствения комитет нищо не се посочва за взрив и бомба, докато в предишното му съобщение пише, че "по предварителни данни, днес в столовата на Керченския политехнически колеж е било задействано неустановено взривно устройство, натъпкано с метални  предмети".

Директорката на техникума Олга Гребенникова пък разказа пред местни медии, че неизвестни въоръжени мъже са нахлули в сградата, взривили са експлозиви и са започнали да стрелят по всеки, когото видят, предаде Ройтерс. По думите ѝ навсякъде в училището има тела на деца и хора от персонала.

По-рано през деня Националният антитерористичен комитет съобщи, че се е задействало неустановено взривно устройство. По неофициална информация става въпрос за бомба с мощност 300 гр тротилов еквивалент, който е бил натъпкан с метални предмети.

В крайна сметка разследващите съобщиха, че е имало и взрив в столовата, който е бил последван от стрелба, а до тялото на Росляков е била открита втора бомба, която не е била задействана и сапьорите са я обезвредили, предаде ТАСС.

На мястото на инцидента бяха изпратени специалисти по експлозивите. Формиран бе щаб с участието на сътрудници от Следствения комитет на Русия, Федералната служба за сигурност и министерството на вътрешните работи. Следователи са започнали да разпитват свидетели и проучват видеозаписите от камерите за наблюдение.

Обиски се извършват и в дома на Росляков, който съвсем наскоро получил разрешително за притежаване на оръжие и е преминал успешно необходимите психотестове. Майка му, която е разведена от години и е жилява сама със сина си, е казала на разследващите, че няма никаква представа защо той може да е извършил това тежко престъпление.

Разследващите съобщиха, че проверяват също така дали младежът не е бил под нечие влияние, за да причини кървавата баня в училището си. Ученикът е бил отличник, но не е имал много приятели в колежа. ВСички от съучениците му твърдат, че не са очаквали подобно нещо от него.

Омбудсманът на Крим Людмила Лубина каза, че повечето жертви са били ученици, а на останалите деца, които са били в училището по времето на инцидента, се оказва специализирана психологична помощ.

Първоначалната версия бе за избухнала газова инсталация в колежа за професионално образование, но местният газов оператор "Кримгазсет" съобщи, че училището не е било включено към централното газоснабдяване. Допуснато бе, че все пак може в столовата, където се предполага, че е станал взривът, да е имало склад с газови бутилки, предаде ТАСС.

Учаща в заведението споделя, че е чула четири взрива в продължение на пет минути, които са станали, според нея, на първия и втория етаж на зданието.

В района на нападението е ограничено движението на обществения транспорт. Службите, отговорни за транспортната сигурност на Кримския, мост са поставени в засилен режим на патрулиране. След взрива в Крим са засилени мерките за сигурност.

В града бе обявен тридневен траур. Стотици поднесоха цветя пред техникума в памет на жертвите.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на семействата на загиналите и нареди най-тежко пострадалите да бъдат настанени във водещи лечебни заведения. В Керч бе изпратен самолет с медицинско оборудване и лекари в помощ на ранените.

Местен сайт предава разкази на очевидци, че в района са се разхождали хора с автомати.

Керч се намира на брега на Керченския пролив, където наскоро бе построен мостът, свързващ Крим с останалата част от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?