Жертвите на наводненията в Полша са вече 15

Броят на загиналите при наводненията в Полша, предизвикани от преливането на реките Висла и Одер,достигна 15, съобщиха осведомителните агенции в понеделник.

Стотици хиляди хектари са наводнени придошлите реки, като мащабите на бедствието са невиждани в районите на Висла и Одер от 1884 г., заяви говорител на противопожарната служба.

Някои язовирни стени рухнаха в райони на югоизточна и централна Полша, поради което бяха наводнени редица населени места.

Във Варшава един от главните булеварди, който минава по протежение на Висла, бе затворен за движение след пропадания на земните пластове. Затворени са около 200 училища в крайбрежните квартали на столицата.

Хиляди хора са евакуирани в различни райони на страната.

Много държави изпратиха свои спасителни екипи в Полша. Сред тях са Германия, Франция, Украйна, Литва, Латвия, Естония и Чехия.

Наводненията се придвижват към северната част на страната, където Висла и Одер се вливат в Балтийско море, и положението започва да се стабилизира в южна Полша, където днес започнаха дейности по пресушаване и оценка на щетите.

Миналата седмица премиерът Доналд Туск заяви, че щетите може да възлязат на 10 милиарда злоти (2.43 милиарда евро).

Споделяне

Още от Свят