Жертвите на пороя във Варна вече са 11, в Добрич - една

Електрозахранването в кв. "Аспарухово" частично възстановено, започна отварянето на пътищата

Жертвите на изсипалия се късно вечерта в четвъртък над Варна порой станаха единадесет, след като привечер в петък бе открито и тялото на жена в канал край Аспаруховия мост. Преди това бяха открити телата на десет души, сред които и две деца на възраст между 10 и 12 години. Все още има хора в неизвестност, които се издирват.

В Добрич, където по-рано през деня се съобщаваше за трима загинали, по последни официални данни има само една жертва. В неизвестност е една жена, друга жена с дете, които също са били обявени за издирване, са намерени живи.

До трагедията се стигна след като кална вълна, породена от поройния дъжд, се изсипа над варненския квартал "Аспарухово", помете къщи и автомобили и нанесе щети, които тепърва ще се оценяват.

В спасителната акция се включиха над 150 души от военно-морските сили, екипи на транспортното министерство, затворници, стотици доброволци и работници от строителни фирми, които се включиха безвъзмездно със своя техника в почистването на наводнените улици във Варна.

Министерството на отбраната прати два хеликоптера "Кугър", които се включиха в евакуацията на пострадали от близките села и заклещени от водите туристи в хотели в курорта "Албена", който също е оказа откъснат от света.

От Агенцията по храните обявиха, че техни екипи следят да не се разпространяват зарази в резултат на наводненията и загиналите в тях животни и предупредиха да се пие само бутилирана вода.

Варненската плажна алея е блокирана от свличане на земни маси и паднали дървета. По информация на варненския сайт petel.bg точно срещу Втора буна има срутване на земни маси, а от изтеклата към морето дъждовна вода се е образувал дълбок ров. Най-тежко е обаче положението в района на Офицерския плаж и Шокаровия канал. Буйният водопад от кална вода е разбил бетонна стена в устието на каскадата.


Отнесени електрически стълбове и трафопостове

Електрозахранването в кв. "Аспарухово" в петък следобед бе частично възстановено, след като през нощта то бе спряно, за да не стават по-големи аварии заради пометените от бурята трафопостове и пострадалите електрически стълбове. Газовата мрежа на "Овергаз" в региона обаче не е пострадала, съобщиха от дружеството.

В "Аспарухово" вълната от вода, тиня и отломки отнесе един от трафопостовете и затрупа друг. От "Енерго-Про" съобщиха за паднали стълбове и в община Белослав и наводнени трафопостове в Добрич, където също нямаше ток. В областта 6 села остават без ток. Повредени електропроводи оставят без електрозахранване и три села в община Нови пазар, Шуменско. Наводнени трафопостове има и във Велико Търнововска област и в Разград.

Заради наводненията пътищата до редица села в област Добрич остават затворени, но пътят от Албена за Балчик, Каварна и Дуранкулак, който сутринта бе под вода, следобед бе отворен. Възстановено е движението и по пътя от Добрич до Балчек. Село Българево остана без вода, тъй като помпената станция в местността "Болата", която захранва селото, е залята, съобщиха от кметството.

Във Варна бе създаден областен кризисен щаб, в чиято работа през нощта срещу петък и сутринта се включиха премиерът Пламен Орешарски и редица министри като вътрешният Цветлин Йовчев, военният Ангел Найденов, транспортният Данаил Папазов, бойното си кръщения в първия си работен ден като министър на околната среда получи и Станислав Анастасов.

Незакононна сеч и търговски обекти

Според жители на Варна една от причините за трагедията е масовата незаконна сеч в местността Джанавара. Липсата на дървета прави много лесно земното свличане при поройни дъждове.

Общинският съветник Радослав Коев пък посочи пред "Дневник", че от години в едно от деретата във високата част на квартал "Аспарухово" са разполагани временни търговски обекти.

Така системно е нарушавана отводнителната инфраструктура на района и в крайна сметка е била повредена канализацията. Наводнение има и в Кранево, където е затворен пътят към Балчик заради придошлата вода.

Tежко е положението и в Габрово и Велико Търново

Изключително тежко остава положението и в областите Габрово и Велико Търново, където дъждът валя през цялата нощ. Няколко населени места бедстват, Проходът на републиката бе на практика разрушен от пороя и затворен.

Най-сериозна е ситуацията в Килифарево, където е придошла река Белица и има стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли и разбит асфалт, съобщава БГНЕС. Няма пострадали граждани, създадени са условия за подслон и пренощуване, но по-голяма част от хората са отседнали при свои близки и роднини. Около 40 са наводнените къщи, съобщи кметът Димитър Събев.

Вицепремиерът Даниела Бобева заяви пред журналисти, че в бюджета на страната са заложени достатъчно средства за справяне с последиците от наводненията в страната.

"Ние имаме перо в бюджета, което гласувахме за бедствия и аварии. Знаете, че се наложи вече от това перо една сума да отделим за комарите по Дунава. Отделили сме и други средства за други критични ситуации. Но все още има средства. Мисля, че ще се справим в рамките на този бюджет. Все още не са ясни обаче изцяло щетите и не знаем какво ще се случва от тук нататък", каза тя.

Наводнени ниви в Сатовча

Кметът на Сатовча Арбен Мименов съобщи пред БТА, че пороите през последните денонощия са нанесли на общината щети около 400 000 лева.

Наводнени къщи, затлачени улици, канализация и колектори, увредени пътища и пътни съоръжения има в много от населените места в родопската община - Кочан, Вълкосел, Ваклиново, Плетена, Сатовча, Фъргово, Слащен. Няма затворени междуселищни пътища, но почти е прекъснат пътят за крайграничното село Жижево, каза Мименов.

Залети от пороите са на много места и нивите с тютюн, царевица, картофи, унищожени са посеви. Полските пътища също са под вода и достъпът до залетите насаждения е почти невъзможен, за да могат хората сами да си помогнат за отводняването и намаляване на пораженията, допълни кметът на общината.

Предприети са мерки за разчистване и осигуряване на проходимостта на междуселищните пътища и улиците, които са били затлачени или увредени от свлекли се земни маси, камъни, дървета, подпорни стени. Ангажирана е цялата налична общинска техника и хора. Сега се правят огледи и се описват щетите, за да се потърси и помощта на държавата, допълни кметът на община Сатовча.

Видео клипове от бедствието, направени от очевидци - тук, тук, тук.

Споделяне

Още по темата

Още от България