Жертвите на пожарите в Гърция са 91, издирват се още 25 души

Това ги прави най-смъртоносните пожари в Европа от 1900 г. насам

Жертвите на пожарите в Гърция са 91, издирват се още 25 души

Жертвите от пожарите в крайбрежните райони източно от Атина са 91, а 25 души все още се водят за изчезнали, съобщиха гръцките власти. Според брюкселския Център за изследване на епидемиологията на бедствията това е бил най-смъртоносният пожар в Европа от 1900 г. 

Броят на унищожените постройки по крайбрежието е около пет  хиляди. Повечето жертви са загинали в огъня, но някои са се удавили в морето, бягайки от пламъците. Гърцките власти все още издирват тела на загинали в бедствието. Ангажирани са дори водолази от военноморските сили.

Пожарите избухнаха на 23 юли (понеделник) и се разпространиха много бързо заради силния вятър. На моменти поривите на вятъра са достигали до 100 км в час, което е придвижило пламъците бързо до крайбрежната зона. Поради тази причина жертвите са били хванати буквално в капан.

В района на Мати и Кокино Лиманаки хора са загинали в изгорелите си къщи или са се оказали в огнен капан в опит да се спасят от пожара с автомобилите си, други са се удавили в морето в опит да се спасят там. Много от жертвите са били задушени от гъстия дим.

Най-смъртоносните пожари в Европа от 1900 г. насам


Базата данни на брюкселския Център за изследвания на епидемиологията на бедствията сочи, че пожарите в Гърция, пламнали на 23 юли, са най-смъртоносните в Европа от 1900 г., отбелязва АП.


Сред загиналите има все още неизвестен брой деца, както и четирима чужденци - ирландец, който е бил на сватбено пътешествие, майка полякиня и синът ѝ, и белгиец, чиято дъщеря е спасена.


Споровете за управлението при кризата с пожарите се разгоряха с нова сила - дясната и центристката опозиция обвиниха правителството, че първоначално е прикрило броя на човешките жертви, посочва АФП.


Десетки доброволци гмуркачи, някои от тях бивши "тюлени" от военноморските сили, продължиха да търсят тела в морето край най-пострадалото селище Мати.

 

Пожарникарите продължават да търсят причините за бедствието, а според правителството най-вероятно пожарите са криминални.

 

Според в. "Катимерини" в предварителния доклад на следствието се говори за престъпна небрежност на жител в района, който запалил сухи листа и клони, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?