Жертвите на стрелби в училища в САЩ са повече от жертвите в армията

Сн. Архив

Жертвите на стрелба в американски училища през тази година са повече от жертвите във въоръжените сили. Това съобщава "Вашингтон пост" (The Washington Post), цитирано от "Фокус".

От началото на годината досега са загинали 31 души при въоръжени инциденти, като по-голямата част от загиналите са в при инцидента в Санта Фе, на 18 май,когато загинаха 10 души, и при този в Паркленд, Флорида, на 14 февруари, когато бяха убити 17 човека.

Във Въоръжените сили на САЩ в бойни или небойни условия от началото на годината са загинали по-малко военни, като в бройката се включват основно загиналите в две хеликоптерни и една самолетна катастрофа. За този период загубите на Пентагона – както военни, така и невоенни – са 13 души.

На 18 май в Санта Фе 17-годишният ученик Димитриос Пагуртис откри огън в своето училище, убивайки 9 ученици и 1 преподавател.

Американският президент Доналд Тръмп нареди да се спуснат наполовина знамената на всички американски правителствени сгради в страната и чужбина в знак на траур.

Престрелките в американските училища "продължават прекалено дълго, много десетилетия", заяви той в Белия дом.

На 24 март "Вашингтон пост" публикува анализ за стрелбите в американските училища. От 1999 г. до деня на публикацията над 187 хиляди учащи се в 193 учебни заведения са се сблъскали с насилие по време на занятия. В страната ежегодно средно 10 училища стават арена на убийства с използването на огнестрелно оръжие, посочва изданието.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?