Жертвите на свинския грип в Европа се удвояват на всеки две седмици

Смъртните случаи в Европа от свински грип се удвояват на всеки две седмици от средата на октомври, като през изминалата седмица починалите са 169, съобщи Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от Ройтерс.

Експерти в базирания в Стокхолм център казаха, че откакто през април са започнали да наблюдават новия грип, в Европа са били регистрирани 670 смъртни случаи, а заболели има във всички 31 страни от ЕС и Европейската зона за свободна търговия. Повечето фатални случаи досега са били в Западна Европа, но стават все повече в Централна и Източна Европа.

Организацията твърди, че има много голяма честота на подобни на грип заболявания през миналата седмица в Италия, Норвегия и Швеция и висока честота в България, Дания, Германия, Исландия, Ирландия, Люксембург, Полша и Португалия. В останалата част на Европа интензивността е средна.

Ваксинации са започнали в много европейски страни през последните седмици, но имунизационните планове се приемат в различна степен и срещат съпротива от лобисти, принципно неодобряващи ваксините - нещо, което излага на риск общественото здраве и живот, смята Европейското общество за клинична микробиология и инфекциозни заболявания. "Никой не трябва да отхвърля безопасна и ефективна ваксина, когато си имаме работа с непредвидим вирус, способен да убива деца и млади хора в разцвета на силите им", каза  Хавиер Гаро, президент на организацията.

Холандия започна да ваксинира в понеделник близо 830 000 деца срещу свинския грип в една от най-големите имунизационни програми в страната, предаде Асошиейтед прес. Деца на възраст между шест месеца и четири години са получили покани да бъдат ваксинирани. Холандия поръча достатъчно ваксини за цялото население от 16 милиона души. Бременни жени, стари хора и хора с автоимунни заболявания се ваксинират първи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?