Жертвите на циклона в Мианмар надхвърлиха 28 хил.

Жертвите на циклона в Мианмар надхвърлиха 28 хил.

Броят на загиналите от циклона, вилнял в Мианмар, надхвърли 28 хил. души, предаде ББС в неделя, цитирайки държавния телевизионен канал на бивша Бирма.

По данни на властите загиналите са 28 458 души, а в неизвестност са 33 416 души.

В същото време международната организация на Червения кръст съобщи, че един от корабите, натоварен със стоки от първа необходимост за пострадалите от циклона, епотънал в делтата на река Иравиди. Инцидентът станал след като плавателният съд се ударил в потънало дърво. Екипажът е успял да се спаси.

Сътрудниците на Продоволствената програма на ООН вече са разпределили 38 тона хранителни продукти и стоки от първа необходимост. Други организации също съобщават да напредък в разпределянето на хуманитарната помощ. Те обаче предупреждават, че количествата помощи не са достатъчни за нуждите на пострадалите от мащабната трагедия.

По оценка на ООН вече една четвърт от пострадалите преди осем дни от циклона в южния район на Мианмар са получили някаква помощ.

Военната хунта разреши приземяването на самолети с хуманитарна помощ от Китай и Тайланд. Очаква се и първият рейс от САЩ да пристигне в понеделник,след катопреди дни бе арестувана въздушна американска доставка.

В същото време военният режим в страната съобщи, че проведеният в събота референдум за новата конституция на Бирма е преминал успешно.

Хунтата реши да не отменя допитването въпреки многобройните призиви да отдели първостепенно внимание на помощта за жертвите на циклона.

В най-пострадалите региони гласуването е отсрочено за 24 май.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?